Kosova‘da İlk Kadın Cumhurbaşkanı

Kosova Meclisi, 36 yaşındaki kadın polis şefi Atifete Jahjaga‘yı cumhurbaşkanı olarak seçti.

Kosova Meclisi milletvekilleri tarafından yapılan ilk tur oylamada 80 oy alan Jahjaga, Kosova‘nın bağımsızlık sonrası 3‘üncü cumhurbaşkanı oldu. Jahjaga, 35 gün önce seçilen ve seçilmesi Anayasa Mahkemesi tarafından ihlal olarak nitelenen işadamı Behgjet Pacolli‘nin yerine geçti.

Polis memurluğundan general rütbesine terfi eden Atifete Jahjaga‘nın, karşı adayı Yeni Kosova İttifak Partisi AKR‘nin Türk kökenli milletvekili Suzan Nobırdalı 10 oy alırken, 10 oy da geçersiz sayıldı. Vetëvendosje Hareketi milletvekillerinin cumhurbaşkanı adayına karşı koyarak salondan ayrıldığı ilk tur oylamanın ardından cumhurbaşkanı ilan edilen Atifete Jahjaga, daha sonra ant içti. Milletvekillerine seslenen Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, hiç bir zaman üst düzey siyasi yetkili olmayı

düşünmediğini belirterek, cumhurbaşkanı görevinin kendisi için hayatının en büyük sınavı olacağını söyledi. Jahjaga, "Birlikte, ülkemizin ilerlemesini sağlayacak değişiklikler yapabileceğimize inanmaktayım. Kosova‘nın yeni kuşak yöneticilerinden biri olarak, bu ilerlemenin bir parçası olmayı arzuluyorum. Kosova‘ya inanıyorum, hükümete inanıyorum ve tüm hedeflerimize ulaşacağımızdan eminim" dedi. Atifete Jahjaga, anayasa ve Kosova‘nın çıkarlarının koruyucusu olarak, ulus, din ve ırk ayrımını

gözetmeksizin Kosova‘da yaşayan tüm vatandaşların hak ve çıkarlarını koruyacağına vurgu yaptı.

Konuşmasında Sırbistan ile kurulan diyaloga da değinen Jahjaga, bu diyalogun başarıyla sonuçlanacağını umut ettiğini söyledi. Diyalogun sona ermesinin ardından bölgenin barış ve istikrara kucak açacağını kaydeden Jahjaga, bu şekilde Kosova ve Sırbistan‘a Avrupa Birliği yolunun açılacağına inandığını belirtti.

Arnavutça, Sırpça ve Türkçe teşekkür eden Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı ofisinde, Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi‘den, vekaleten yürüttüğü cumhurbaşkanı görevini devraldı.

Atifete Jahjaga‘nın cumhurbaşkanı görevine seçilmesiyle Kosova‘da son iki haftadır yaşanan siyasi kriz de sona ermiş oldu.

Kaynak: İHA