Yavrusu için ölüme atladı

Ağacın dalında oynarken altındaki nehire düşen yavru maymunun hayatta kalma mücadelesi objektiflere böyle yansıdı. Anne maymun, şiddetli bir akıntı olan ve içinde timsahların kol gezdiği nehire gözünü bile kırpladan atladı.

Yavrusu için ölüme atladı
Suda boğulma tehlikesi geçiren anne maymun, zor da olsa yavrusunun bulunduğu kütüğe çıktı

Sadece tropikal yağmur ormanlarının yoğun olarak bulunduğu dünyanın en büyük 3. adası olan Borneo adasında bulunan Proboscis maymunları yiyecek için 40 metre genişlikteki nehri geçmek zorunda kaldı. Maymunlar 20 metre yükseklikteki ağaçtan yavrularıyla birlikte riskli bir atlayış yaptı.

Yaklaşık 20 metre yükseklikteki ağaçtan 40 metre genişlikteki nehrin karşısına atlamaya çalışan maymunlar nehrin ortasına çakılarak büyük tehlike yaşadı.

Gruptan ilk atlayışı dişi maymunlar yaparken, erkek maymunlar riski görüp arkadan atladı. Kucağında yavrusuyla atlayan maymunlar, suya inerken ayak ve ellerini önce suya temas ettirerek yavrusunu sert vuruştan kurtardı.

Suya düşen maymun ve diğer hayvan leşleriyle beslenen timsah ise, bu kez yanlış yerde gizlenirken büyük bir ziyafetten yararlanamadı. Bölgede yaşayanlar, Proboscis maymunlarının nehir geçişini yılda 2 ya da 3 kez yaptıklarını, insanların bulunduğu bir ortamda ise tehlikeli atlayışı yapmadıklarını söyledi.

Doğal ortamda sadece Borneo adasında bulunan Proboscis maymunları, Malezya hükümeti tarafından koruma altında bulunuyor. Yetişkin erkeklerin ağırlığı 24 kilo olabilen Proboscis maymunların boyu ise 75 santimetreye kadar ulaşıyor.