"Hayal Kırıklığına Uğratıldık"

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının, başta Avrupa Birliği ve İngiltere olmak üzere, uluslararası toplum tarafından hayal kırıklığına uğratıldığını söyledi.

Özgürgün, İngiltere‘nin başkenti Londra‘daki temasları çerçevesinde İngiliz parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarasında yapılan bir toplantıda konuştu. KKTC‘ye verdiği destekle bilinen Lord Maginnis‘in başkanlığındaki Kıbrıs sorunuyla ilgili toplantıya, Türkiye‘nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Başkonsolos Ahmet Demirok, KKTC‘nin Londra Temsilcisi Kemal Köprülü ile çok sayıda Lord ve parlamenter katıldı.

Kıbrıs sorununun tarihinden bahsederek konuşmasına başlayan Özgürgün, "Yaşamış olduğu tüm trajik tecrübelere rağmen, Kıbrıs Türk tarafı gelecek neslin geçmişin acı tecrübelerine hapis olmaması düşüncesinden hareketle, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için çaba sarfetme yönündeki kararlılığından hiçbir zaman vazgeçmemiştir" dedi.

Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının olumsuz tutumuna rağmen her seferinde mağdur olan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğu kaydederek, şöyle konuştu:

"Kıbrıs Türk halkı, haksız izolasyonların kaldırılması yönünde vermiş olduğu sözleri yerine getiremeyen başta Avrupa Birliği ve İngiltere olmak üzere, uluslararası toplum tarafından hayal kırıklığına uğratılmıştır."

Annan planının müzakere edildiği dönemde ve referandumların hemen ardından Kıbrıs Türk halkına uluslararası toplum tarafından verilen sözleri hatırlatan Özgürgün, "Uluslararası toplumun bu iki yüzlü tutumu Kıbrıslı Rumların uzlaşmazlıklarını teşvik ederek bizi çözümden daha da uzaklaştırmaktadır" dedi.

İki yılı aşkın bir süreden bu yana devam etmekte olan Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Rum kesimini teşvik etmek için BM tarafından kullanılan "Kıbrıslı süreci" terminolojisinin sürece katkı sağlamadığını vurgulayan Özgürgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz inanıyoruz ki, dayanıklı bir çözüm hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların ihtiyaçlarına ve endişelerine hitap edecek şekilde olmalıdır. Kıbrıs Türk tarafı olarak masadaki önerilerimizin bu doğrultuda yapılması için özen göstermekteyiz. Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin ihtiyaç ve endişelerini hiçe saydıklarını görmek üzücüdür. Kıbrıs Türk tarafı için iki kesimlilik ilkesinin sağlam temellere dayandırılması ve ileride hiçbir şekilde sulandırılmaması hayati önem taşımaktadır."

-"RUM TARAFI TÜRKİYE‘DEKİ SEÇİMİ PROPAGANDA MALZEMESİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR"-

Kaynak: AA