Ankara ‘Dünya Çocuk Oyunları‘ İle Şenlenecek

Dünya çocuklarını Ankara’da buluşturacak, Başkent’in ev sahipliğinde spor coşkusu yaşatacak Dünya Çocuk Oyunları, 13 ayrı branşta, 81 farklı ülkeden gelecek 13-14 yaş grubundan sporcularla gerçekleştirilecek.

Dünya çocuklarını Ankara’da buluşturacak, Başkent’in ev sahipliğinde spor coşkusu yaşatacak Dünya Çocuk Oyunları, 13 ayrı branşta, 81 farklı ülkeden gelecek 13-14 yaş grubundan sporcularla gerçekleştirilecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ardından, bayram coşkusunu dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarla paylaşacak Çocuk Oyunları’nın maskotu “Misket” ise Ankara’nın tanıtımına ayrı bir katkı sunacak.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 24 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Ankara’yı dünya çocuklarının buluşma adresi, sporun merkezi yapacak Dünya Çocuk Oyunları’nın tanıtımını, Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısı ile gerçekleştirdi.

Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Nuri Demirci ile Spor Toto Teşkilat Başkanı Yunus Uçar’ın da katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, Başkan Gökçek ve Bakan Özak, Atatürk’ün çocuklara armağanı 23 Nisan’ı daha da değerli kılacak Dünya Çocuk Oyunları ile ilgili son gelişmeleri aktardılar.

“EXPO’YA İLK ADIM OLACAK”

Toplantıda ilk sözü alan Başkan Gökçek, bugünün kendileri için çok mutlu günlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Sizlere, Dünya Çocuk Oyunları’nın takdimini yapmak istiyorum. Biliyorsunuz, EXPO 2020 Ankara için bir hedef. EXPO için Ankara bir slogan kabul etti; ‘Çocuklar Geleceğimizdir ve Çocuk Şehri Ankara’. Ankara Büyükşehir Belediyesi de EXPO yolunda ilk adımını Dünya Çocuk Oyunları ile atmak istedi.” diye konuştu.

Dünya Çocuk Oyunları’nın organizasyonunda, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ile Spor Toto’dan işbirliği yapma ricasında bulunduklarını dile getiren Başkan Gökçek, “Sağ olsun sayın bakanımız bizi kırmadı ve çok büyük bir organizasyona inşallah bugün imza atacağız. TRT Genel Müdürlüğü de destek verecek. Organizasyondaki bütün spor yarışmalarının TRT’nin değişik kanallarında yayınlaması söz konusu olacak.” dedi.

Ankara’ya Dünya Çocuk Oyunları kapsamında 13-14 yaş grubundan, dünyanın 81 ülkesinden,13 ayrı branşta sporcuların geleceği bilgisini veren Başkan Gökçek, önümüzdeki günlerde katılımcı ülke sayısını 90’a çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Spor müsabakaları için sadece yurt dışından 3 bin civarı sporcunun geleceğini açıklayan Başkan Gökçek, Türkiye’den de 1200 sporcunun katılacağı organizasyon ile 24 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında 4 bin 200 kişilik dev bir spor ordusunun Başkent’te olacağını belirtti.

Çocuk oyunlarının Ankara’nın her tarafında kendini hissettireceğini dile getiren Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

“Oyunların yapılacağı 13 branştan da söz etmek istiyorum; atletizm, voleybol, badminton, basketbol, bocce, eskrim, futbol, güreş, golbol, judo, tenis, vuşhu ve yüzme dalları. Organizasyonun açılışı, 24 Nisan günü Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek olan büyük bir şovla, tıpkı Çin’deki olimpiyatların ve EXPO’nun Şangay’daki açılışları gibi büyük bir şölenle yapılacak. Ankara, dünya çocuklarına, tabiri caizse başkentlik yapacak. Dünyada çocuk bayramı olan tek ülke biziz. İlkini bu yıl gerçekleştireceğimiz bu organizasyonu her sene devam ettirmek istiyoruz. Yani dünya çocuk oyunları bu seneyle kalmayacak. Her sene devam edecek. Bu suretle inanıyorum ki 5-6 sene sonra 23 Nisan tarihi, dünyadaki pek çok turistin gelmesine vesile olacak. Çocuk Oyunları’nı her yıl geliştireceğiz ve üzerine ilaveler yapacağız. Sporun başkenti olma yolunda da Ankara bu suretle çok ciddi bir adım atmış olacak.”

Dünya Çocuk Oyunları’nın maskotu olan Seymen kıyafetli kedi “Misket”in de tanıtımını yapan Başkan Gökçek, “Biliyorsunuz Ankara’nın meşhur iki oyunu vardır. Biz bunlardan hangisinin adını koyalım diye düşündük, Fidayda mı, misket mi olsun? diye çok tartıştık. Sonunda Misket’e karar verdik.” diye konuştu.

Daha sonra “Misket neredesin?” diyerek maskotu sahneye çağıran Başkan Gökçek, Bakan Özak ile birlikte alkışlar eşliğinde misket oyunu sergileyen iki maskotu ayakta izledi. Oyunun ardından Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sona erdirdi: “Öyle zannediyorum ki seçtiğimiz maskot, çocuklar tarafından da sevilecek. Misket, Ankara’nın sembolü olarak hediyelik eşyalar arasında ve evlerde de yer almaya başlayacak. Bu konuda hazırlıklarımız var. İnşallah değişik satış yerlerimizde sergilenip, tamamen simgeleştirilmiş olacak. Ben Dünya Çocuk Oyunları’nın Ankaramıza, ülkemize ve bütün dünya çocuklarına hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

BAKAN ÖZAK’TAN BAŞKAN GÖKÇEK’E KUTLAMA

Atatürk önderliğinde dünyada çocuk bayramı olan tek ülkenin Türkiye olduğu vurgusunu yaparak konuşmasına başlayan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, “Günümüzün ve geleceğimizin garantisi çocuklar. O bakımdan bu organizasyonu ben çok anlamlı buluyorum. Belki dünyada ilk ve tek olacak, inşallah devam da edecek. Bu da Ankara’ya yakışırdı. Bu bakımdan sayın başkanımızı bu fikri nedeniyle kutluyoruz.” dedi. Türkiye’nin son yıllarda çok önemli uluslararası organizasyonlara imza attığını kaydeden Bakan Özak, şöyle konuştu:

“Bu yalnızca parayla değil, bir gelenekle, bilgi ve tecrübeyle olabiliyor, başarıyla olabiliyor. Birlikte Arena’yı yaptığımız zaman, ‘dünya basketbolunun patronları bunu bitiremeyeceksiniz’ dediler, sonra da şaştılar. Gerçekten bu Türkiye’nin, ülkemizin, milletimizin başarı öyküsü. Dünya Çocuk Oyunları organizasyonun da çok çok başarılı olacağına, dünyada hayranlık uyandıracağına, dünyaya örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Ankara gerçekten siyasetin başkenti, sanatın, kültürün başkenti… sporun da başkenti niye olmasın?”

Toplantıya katılan 13 federasyonun başkanlarına da teşekkür eden Bakan Özak, çocuk oyunları için müşterek tesislerin kullanılacağını kaydetti. Çocuk oyunlarının Türkiye ve Ankara’nın tanıtımına büyük katkı sunacağını yineleyen Bakan Özak, “Sayın başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu projeyi bize açtığı zaman, ‘Sosyal proje, spor projesi, bizim de sosyal sorumluluk olarak görevimiz zaten’ dedik ve seve seve maddi, manevi, ne gerekiyorsa elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

ANKARA’YA DEV STAD MÜJDESİ

Konuşmasında, Ankara için çok büyük bir müjde de veren Bakan Özak, Türkiye’nin çeşitli illerinde stad yapımına başlandığını ya da protokollerin imzalandığını söyleyerek, bu stadların en büyüğünün Ankara’ya yapılacağını açıkladı. Bu konuda finansman modellerinin oluşturulduğunu bildiren Bakan Özak, şu bilgileri verdi:

“Cebeci Stadı’nı değerlendirerek, mevcut yere veya biraz daha büyüterek 19 Mayıs’a; stadıyla, spor kompleksiyle Ankara’ya yakışır, dünya başkentlerine yakışır bir stat ve onun düzenlemesini yapmaya çalışacağız. Bu bizim görevimiz, belki de biraz geç kaldık. Orada hata bizim oldu. Çünkü çok büyük organizasyonlarla uğraştığımız için Sayın Başkanımızın defalarca, ‘Başlayalım’ demesine rağmen biz biraz geciktik, açık söyleyeyim. Burada hata varsa bizimdir, ama bu konuda eksikliğimizi biliyoruz. İnşallah bu yıl bunun protokolünü yapacağız. Çünkü Ankaralılar buna layık.”

24 NİSAN’DA GÖRKEMLİ AÇILIŞ

24 Nisan’dan itibaren dünya çocuklarının buluşacağı Başkent Ankara’da yapılacak olan “Dünya Çocuk Oyunları” görkemli bir açılışa da ev sahipliği yapacak.

Ankara Arena Spor Salonu’nda birbirinden güzel ve özel gösterilerle gerçekleştirilecek olan organizasyonda, vurmalı çalgılar virtüözü, darbuka ustası Burhan Öcal ve dev bir ekiple Anadolu İlhamları, Ünlü Alman Uçan Davulcuları gösterileriyle göz dolduracak. Medeniyetlerin ve çocukların buluşacağı görkemli açılış gününde ayrıca, Hacettepe Akademik Senfoni Orkestrası, Tülay Uyar ve Ankara Devlet Balesi’nin “İnsan hep mavilerle sevmeli sevmeli ki nazar değmesin” sahnesi, Kültür Bakanlığı Çocuk Korosu, Hakan Aysev ile dünyanın en önemli uluslararası organizasyon seremonilerine imzasını atmış bir firma tarafından tasarlanan Spinifex ışık ve görsel efekt şovları da Başkent’te yaşanacak coşkuyu katlayacak. Tüm bunlarla yetinilmeyecek olan ve Başkent’te çocuklar için bir hafta boyunca spor dolu günlerde oyunların açılışında ayrıca, 500 dansçı ve FOMGED ile görkemli sahne performansları da ilgi görecek.