Kuyumcuların Belge İsyanı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kuyumcular Meslek Komitesi Başkanı Mithat Rızvanoğlu, kuyumculuk iş koluna da çıraklık, kalfalık ve ustalık belgesi mecburiyeti getirilmesini istedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‘nın konuyla ilgili kararının Bursa‘da uygulanmadığını ileri süren Rızvanoğlu, ustalık belgesi olmayan kişilerin meslekten haberdar olmadıkları için sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Rızvanoğlu, "Ustalık belgesi olmadan da BTSO‘da sicil kaydı veriliyor. Mesela 2010 yılının sonlarında çıraklık okulu, ustalık ve kalfalık sınavı için üye istedi. BTSO, ustalık belgesi istenmemesi sebebiyle çağrıyı reddediyor. Biz de Ticaret ve Sanayi Bakanlığı‘na başvurduk, yazı istedik. Sanayi

Bakanlığı‘nın İç Ticaret Genel Müdürlüğü‘nden özel bir yazı istedik. Onlar da bunu bir kez daha dile getirdi. BTSO‘nun da belge istemesi için temaslarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Rızvanoğlu, "Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve BTSO 37. Komite‘nin ortaklığında kurulacak komisyonla denetimler yapılarak, belgelerin kontrol edilmesini kararlaştırdık. Defalarca çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerinin kuyumcular için mecburi olmasını istedik ama bunu bir türlü gerçekleştiremedik‘‘ diye konuştu.

Kuyumculara belge kontrolü yapılması gerektiğini dile getiren Rızvanoğlu, "Benim belgem var. Belgesi olmayanların sayısı çoğunlukta. Bir de kalfalık belgesine ihtiyacımız var. İşlerinin ehli kuyumcuların faaliyet göstermesi için mücadelemizi devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA