Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı...(5)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen‘e, "NATO‘nun Afganistan ve Irak‘ta olduğu gibi değil, Libya‘da başarılı bir sınav vermek zorunda olduğunu" ilettiğini söyledi.

Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı...(5)
Başbakan Erdoğan, partisinin meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kuzey Afrika ülkelerindeki olaylara değindi. Bu ülkelerdeki halkların haklı taleplerinin görmezlikten gelinmesi ve halkları öldürmeye yönelik tavırları tasvip etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Üslubumuz, tarzımız, yönetimimiz farklı olabilir. Sesimizin tonuna değil, muhtevasına baksınlar. Orada zaten hiç değişmeyen ilkelerimizi görecekler" dedi.

Dün NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile yaptığı görüşmeye de değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"NATO Afganistan‘da, Irak‘ta olduğu gibi değil, Libya‘da başarılı bir sınav vermek zorundadır‘ dedik. Çünkü NATO Afganistan‘da 8 yılı aşkın süredir var. Ama Afganistan‘daki gelişmeler ne yazık ki beklediğimiz gibi olmadı. Şu anda Afganistan‘daki NATO güçlerinde ciddi bir yorgunluğu görüyoruz. Herkes çekilmenin hesabını yapıyor. Problem çözülmeden çekilmenin hesabını yapıyor. Irak‘ın hali ortada. Irak‘ta da yine beklenenler olmadı. Ve Irak, şu anda yeraltı, yerüstü bütün yapılanmalarıyla kim bilir kaç on

yıl alacak. Böyle bir durum var. Yıkılan bir medeniyeti yeniden inşa etmek sadece Irak halkının değil, herhalde bu operasyonlara katılanların da görevi olsa gerek."

Başbakan Erdoğan, dün Lübnan Başbakanı Hariri ile de görüştüğünü hatırlatarak, "Ona da düşüncemizi ilettim. Libya, Suriye ve diğer bütün ilgili ülkeler nezdinde görüşlerimizi farklı şekillerde dile getiriyoruz" dedi.

Bingazi ve Mısrata‘dan 321 yaralının tedavi için bugün İzmir‘e geleceğini belirten Erdoğan, bunların kendilerine tahsis edilen hastanede tedavilerinin yapılacağını bildirdi. Erdoğan, "Şu anda Trablus‘ta da Bingazi‘de de Türkiye var; taraflarla konuşan, diyalog kurabilen, sözü geçen bir Türkiye var. Ama aynı şekilde Bahreyn‘de de Türkiye var. Bugün Dışişleri Bakanımızı Bahreyn‘e gönderdik, orada görüşmeler yapmak için...Yarın, Suriye‘ye geçecek, orada da görüşmeler yapacak. Arzumuz nedir? Arzumuz, şu

bölgenin barışına Türkiye olarak nasıl katkı sağlayacağımızdır" dedi.

"TÜRKİYE KASABA DEVLETİ DEĞİL"

Başbakan Erdoğan, Türkiye dış politikada bu tavrını sürdürürken, ‘Efendim Türkiye‘nin içindeki sorunları halettik de o mu kaldı?‘ şeklinde eleştiriler yöneltildiğini belirterek, "Türkiye bir kasaba devleti değil. Türkiye, tarihiyle, medeniyetiyle, hangi toprakların üzerinde, hangi devlet ve medeniyet anlayışıyla var olduğunun bilincindedir. Biz içerideki sıkıntıların da bilincinde, hem onunla mücadelemizi sürdüreceğiz hem de bölgemizdeki olanların hepsiyle mücadelemizi sürdüreceğiz ve bölgemizde barışı

inşallah egemen kılmanın gayreti içinde olacağız. Çözüm üreten, barış, istikrar ve hukuk isteyen bir ülke olarak tüm denklemlerde yer almaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA