Oğulları Kaddafi'nin yerine talip

New York Times gazetesi, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarının, babalarının iktidardan ayrılmasını öngören bir anayasal demokrasiye geçiş önerisinde bulunduklarını yazdı.

Oğulları Kaddafi'nin yerine talip
Gazetenin adını açıklamak istemeyen bir diplomat ve bu projeden haberi olan Libyalı bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, bu geçişin Seyfülislam Kaddafi tarafından yönetileceği belirtildi.

Haberde, Muammer Kaddafi'nin, oğulları Saadi ve Seyfülislam Kaddafi'nin desteklediği bu öneriyi kabul edip etmediğine ilişkin bir bilgi yer almazken, Saadi ve Seyfülislam'a yakın bir kişi, Kaddafi'nin bu öneriyi "kabul etmiş gibi göründüğünü" söyledi.

Gazeteye göre, bu geçiş önerisi Kaddafi'nin oğulları arasında uzun süreden beri var olan fikir ayrılığını yansıtıyor olabilir.

Bu arada, Libya'daki muhaliflerin oluşturduğu Libya Ulusal Geçiş Konseyi sözcüsü Şemseddin Abdülmula, "bu önerinin Konsey tarafından tamamen reddedildiğini" belirtti.

Sözcü, "Kaddafi ve oğullarının tüm diplomatik görüşmeler başlamadan önce iktidardan gitmesi gerektiğini" belirterek, "Üzerinize silah doğrultulmuşken nasıl görüşme yapılır" dedi.

Abdülmula, "ayaklanmanın başlangıcından bu yana Seyfülislam Kaddafi'nin tutumunun, kendisinin değişim adamı olduğu şeklindeki görüşün yanlış olduğunu gösterdiğini, Seyfülislam'ın babasının kopyası olduğunu" söyledi.

KADDAFİ BİRLİKLERİ MİSRATA'YI BOMBALIYOR

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin, muhaliflerin elindeki Misrata kentini bombaladığı bildirildi.

Muhaliflerin Kemal adlı sözcüsü, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Kaddafi birliklerinin sabah saatlerinden bu yana Misrata'yı bombaladığını belirterek, "Bu saf terörizm. Bombardıman, yerleşim birimlerini hedef alıyor" dedi.

Sözcü, bombardımanda ölen ve yaralananlar olduğunu da ifade etti.

LİBYALI MUHALİFLER ARASINDA ESKİ GUANTANAMO TUTSAKLARI VAR

Libya'da Muammer Kaddafi güçleriyle çatışan muhalifler arasında eski Guanatanamo tutsaklarının bulunduğu kaydedildi.

İngiltere'de yayımlanan Telegraph gazetesinin haberine göre, Libya'nın doğusundaki Derne liman kentindeki muhalifler ABD'nin 2001'deki Afganistan operasyonu sırasında yakalanan ve 6 yıl Guantanamo'da tutulan Libyalı Sufyan Bin Kumu tarafından eğitiliyor. Habere göre, Derne'deki muhaliflerin komutanlarından Abdul Hekim El Hasidi de Afganistan'da yakalanıp Guantanamo'ya götürüldü ve 2 ay sonra Libya'ya teslim edildi.

Her iki eski Guantanamo tutsağının, Libya'daki dincilerle uzlaşma süreci kapsamında 2008'de ülkelerinde serbest bırakıldıkları belirtildi.

Eski Libyalı asker Kumu'nun, ABD tarafından, El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin'in sahibi olduğu bir şirket için kamyon şoförlüğü ve terör bağlantılı bir yardım kuruluşunun muhasebeciliğini yapmakla suçlandığını yazan gazete, Hasidi'nin de Afganistan'daki bir eğitim kampında yıllarca kaldığını yazdı.

Gazete WikiLeaks tarafından 2008'de ele geçirilen belgelerde de, Derne'nin aralarında Afganistan ve Irak'ın bulunduğu birçok dava için savaşan savaşçıların yuvası olarak tanımlandığını kaydetti.

AJANSLAR