Has Parti‘li Malkoç: Tsk’Nın Seçim Semineri, Anayasa’Ya Aykırı

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon milletvekili adayı Şeref Malkoç, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nın asker ailelerine seçim semineri vermesine tepki gösterdi. Malkoç, askerin siyasete karışmasının Anayasa ve İç Hizmet Kanunu’na göre suç olduğunu belirtti.

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon milletvekili adayı Şeref Malkoç, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nın asker ailelerine seçim semineri vermesine tepki gösterdi. Malkoç, askerin siyasete karışmasının Anayasa ve İç Hizmet Kanunu’na göre suç olduğunu belirtti.

    Şeref Malkoç, TSK‘nın, yaklaşan seçimlere yönelik asker ailelerine kurum içi eğitim semineri verdiğinin ortaya çıkmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Malkoç, “Türkiye bir hukuk devletidir. Anayasamızı beğenmezsek, değiştirmek için çabalasak da var olduğu müddetçe buna herkes riayet edecek. Türkiye’de kimse kendi kafasına göre kural koyamaz, Türkiye bir hukuk devletidir.” dedi.

    “Asker olsun, başka görevde olsun herkes kendi görevini yapacak." diyen Malkoç, "Kendi görevinin dışına kim çıkıyorsa hata yapıyordur, kendi ülkesine zarar verir ve suç işler. Bu millet de buna müsaade etmez. Askersen senin görevin savunma yapmaktır, milletin kılık kıyafeti, camisi ile uğraşmak değildir. Milletin camisini ve ibadethanesini tanzim eden kurum TSK değildir. Anayasa’nın 136. maddesindeki Diyanet İşleri Başkanlığı‘dır.” diye konuştu.

     Malkoç, “Askerlere, siyasetle bu işlerle uğraşanlara tavsiyemiz; milletin inancı ile milletin gelenekleri ve örfü ile kimse karşı karşıya gelip onlara karşı durmasın. Milletin inançları ile kimse uğraşmasın. Çünkü bu millet inançlarına, kendisine karşı koyanları, inançlarına karşı duranları aşar hatta ezer geçer. O açıdan anayasada kimin ne görevi varsa onu yapsın. Askerin görevi, bu ülkeye dışarıdan gelecek saldırılara karşı Türkiye’yi savunmaktır. Ben kardeşimi, çocuğumu askere gönderirken, vatandaş çocuğunu askere gönderirken, vatanı savunsun diye gönderiyor. Onun için askerlerin kanunların ve anayasanın kendilerine verdiği görevler dışında işlerle uğraşmaları doğru değildir, hatta suçtur. İnşallah TSK’da bazı yanlış yapan insanlar da bunu dikkate alırlar.” şeklinde konuştu.

    TSK’yı, askerleri kışlada, yurt savunmasında sevdiklerini kaydeden Malkoç şöyle devam etti, “Eğer silahlı kuvvetlerin mensupları hangi kademede olursa olsun seçim, siyasetle ilgili işlerle uğraşmalarına kesinlikle razı olmayız. Eğer uğraşıyorsalar, böyle bir hatanın içerisindeyseler, milleti yönlendirmeye çalışıyorlarsa bu onların vazifesi değildir. Aynı zamanda bu İç Hizmet Kanunu’na göre de suçtur ve Anayasa’ya aykırı bir durumdur. Hiç kimse yaptığı yanlışın yanına kar kalacağını zannetmesin. Türkiye bu yanlış tutumlardan çok çekti. Herkesi anayasa ve hukuk çerçevesinde davranmaya, kendi üzerine vazife olmayan işlerle uğraşmamaya davet ediyorum.”