Gül: Endonezya İle İlişkilerimiz Mükemmel

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Endonezya arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu belirterek, ‘‘Bu çerçevede ziyaretim sırasında ilişkilerimizin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesini teminen, iki ülke arasındaki zeminin güçlendirilmesine yönelik çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalanması da öngörülmektedir‘‘ dedi..

Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono‘nun daveti üzerine Endonezya‘ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı‘nda basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinde kendisine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, milletvekilleri, akademisyenler ile iş ve medya dünyasının seçkin temsilcilerinin eşlik edeceğini söyledi. 

Daha önce pek çok defa gittiği Endonezya‘ya, Cumhurbaşkanı olarak ilk resmi ziyaretini gerçekleştireceğini belirten Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono‘nun da 25 yıl aradan sonra ilk defa geçen yıl Türkiye‘yi ziyaret ettiğini ve kendisinin misafiri olduğunu hatırlattı. 

Son yıllardaki ekonomik performansı, eşsiz tabii güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle Asya‘nın parlayan yıldızları arasında gösterilen Endonezya ile Türkiye arasında geniş bir ticaret, yatırım ve turizm potansiyeli bulunduğunu ifade eden Gül, bu potansiyelin harekete geçirilmesini sağlayacak Türkiye-Endonezya İş Forumu Toplantısına Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono ile birlikte katılacağını bildirdi. 

Gül, Endonezya Üniversitesinde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika‘daki gelişmelerle ilgili bir konferans ve Devlet televizyonunda mülakat vereceğini de aktardı. 

Endonezya‘nın nüfusunun yüzde 86‘sının Müslüman olduğunu söyleyen Gül, ülkenin 245 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Müslüman ülkesi olduğunu ifade etti. 

Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olarak G-20 üyesi olan Endonezya‘nın, küresel-ekonomik krize rağmen Güney Doğu Asya‘nın en hızlı büyüyen ülkesi olmayı da başardığını anlattı.

Bazı uluslararası değerlendirme kuruluşlarının, Türkiye gibi Endonezya‘yı da orta vadede dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında gösterdiklerini kaydeden Gül, ‘‘1.7 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmimiz, bu önemli ülkeyi Türkiye‘nin Uzakdoğu‘daki 6. büyük ticaret ortağı yapmaktadır. Esasen, ticaret dengesi yılda 31 milyar dolar fazla veren Endonezya ile ticaretimiz her yıl 1.2 milyar dolar açık vermektedir. Bunda, doğal kaynaklar bakımından zengin olan ve iş gücünün nispeten ucuz olduğu bir ülkeden ithalatımızda, imalat sanayimizin ihtiyaç duyduğu ham madde ve ara malların ağırlıklı olması etkilidir. Endonezya ile karşılıklı yatırımları artırarak ve ticarete konu malları çeşitlendirerek bu dengesizliği gidermeyi hedefliyoruz. Bu kadar çok sayıda iş adamıyla gitmemizin bir sebebi de budur‘‘ diye konuştu.   

Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono‘nun geçen yılki Türkiye ziyaretinde birçok anlaşma yaptıklarını belirten Gül, yatırımların karşılıklı korunması, savunma sanayinde işbirliği gibi anlaşmalara imza koyduklarını anımsattı. 

-TÜRK HAVA YOLLARINDAN CAKARTA‘YA HER GÜN SEFER-

Kaynak: AA