Lys Başvuruları Bugün Başladı

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)’na bugün başlayan başvurular, 6 Mayıs’ta sona erecek. YGS puanlarından en az biri, 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek.

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)’na bugün başlayan başvurular, 6 Mayıs’ta sona erecek. YGS puanlarından en az biri, 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek.

Dün açıklanan YGS puanlarından en az biri, 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’ye başvuru yapabilecek. LYS’ye girmek isteyenler bugünden itibaren 6 Mayıs mesai bitimine kadar başvurularını yapabilecek.



LYS başvuruları, internet aracılığıyla bireysel olarak ya da herhangi bir başvuru merkezi aracılığıyla yapılabilecek. Başvurusunu, başvuru merkezi aracılığıyla yapan adaylar 2 TL hizmet ücreti ödeyecek. Adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecek. ÖSYM, adaylara 2 LYS’ye katılma önerisinde bulunmuştu.

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. Adaylar girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde girecek. Her adaydan, 2 sınav merkezi tercihi alınacak. Başvuru işleminden önce bankaya ücretin yatırılmış olması gerekiyor. Adayların girmek istedikleri her bir LYS için ilgili bankaya 20 TL yatıracak. Başvuru işlemleri sırasında aday hangi LYS’lere gireceğini ve girmek istediği sınav merkezi tercihlerini bildirecekler. Adayların hangi LYS’ye gireceklerine kesin karar verdikten sonra ve süresinde başvurularını yapmaları gerekiyor.



Başvurusunu internet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, ‘Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir’ uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemleri eksik yapmaktan çekilen adayların başvurularını bir başvuru merkezi aracılığı ile yapmaları öneriliyor.

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNE LYS PUANI İLE ÖĞRENCİ ALINACAK

Teknoloji Fakülteleri bünyesinde yer alan mühendislik programlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarının YGS-1 puanı ile öğrenci kabul edilmesine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Bu nedenle, 2011-ÖSYS’de Teknoloji Fakültelerine sadece Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına (MF-4) göre öğrenci kabul edilecek. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu öğrenci ve mezunları da Teknoloji Fakültelerine LYS puanı ile kabul edileceğinden bu durumdaki adayların da Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) başvuru yapması gerekiyor.

SINAVLAR HAZİRAN AYINDA YAPILACAK

2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu’na göre, LYS-1 (Matematik) ve LYS-5 (Yabancı Dil) 18 Haziran’da; LYS-4 (Sosyal Bilimler) 19 Haziran’da, LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 25 Haziran’da, LYS-2 (Fen Bilimleri) 26 Haziran’da yapılacak.

LYS-1, toplam 120 dakika sürecek. LYS-1‘de; Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacak. Matematik Testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri Testinde 30 soru için cevaplama süresi 45 dakika olacak.

LYS-2, 135 dakika sürecek. LYS-2‘de; Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakik cevaplama süresi verilecek.



LYS-3, toplam 120 dakika sürecek. Sınavda Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru için 85 dakika, Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru için 35 dakika cevaplama süresi olacak.

LYS-4, 135 dakika sürecek. Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu Testi yer alacak. Tarih Testinde 44 soru için 65 dakika, Coğrafya-2 Testinde 16 soru için 25 dakika, Felsefe Grubu Testinde ise 30 soru için 45 dakika cevaplama süresi verilecek.

LYS-5 toplam 120 dakika sürecektir. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Bu testlerde kelime bilgisi ve dil bilgisi, Türkçeden yabancı dile, yabancı dilden Türkçeye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular bulunacak.