Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hamas ile El Fetih‘in anlaşma sağlamasının çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, olumsuz destek olanların yaşanacak olumsuz gelişmelerin sorumlusu olacağını dile getirdi.

Seçim gezileri kapsamında seçim bölgesi Konya‘ya gelen Bakan Davutoğlu, partisinin düzenlediği mitinge katılmak üzere Karapınar ilçesine geçti. Seçim otobüsüyle ilçeye gelen Bakan Davutoğlu, ilk olarak Karapınar Kaymakamı Osman Beyazyıldız‘ı makamında ziyaret etti. Daha sonra Karapınar Belediyesi‘ne geçen Bakan Davutoğlu, belediye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazetecilerin Filistin‘de Hamas ve El -Fetih‘in uzlaşma sağlamasıyla ilgili sorusuna Bakan Davutoğlu, "Bu konu üzerinde uzun

zamandır çalışıyorduk. Geçtiğimiz ay içinde Mahmut Abbas‘la görüşmelerimiz olmuştu. Hamas yetkileriyle de görüşmelerimiz oldu. Daha sonra Mısır Dışişleri Bakanı Nebi El Arabi ile kapsamlı bir biçimde bu konuyu ele aldık. Mısır‘ın geliştireceği her inisiyatifi destekleyeceğimizi vurgulamıştık. Evvelki gün hepimizi sevindiren bir gelişme yaşandı. Hamas ile El Fetih ulusal bir uzlaşı konusunda bir metin üzerinde anlaştığını açıkladı. Bu aşamadan sonra önümüzdeki hafta kapsamlı bir anlaşma imzalanma aşamasına

gelecek. Bu konudaki anlaşma sağlanana kadar ve anlaşma sağlandıktan sonra da bu konudaki desteğimiz sürecek. Son aylarda bölgemizde yaşanan en önemli gelişme. Dün Hillary Clinton‘la görüşmemizde de bu konudaki gelişmeleri ele aldık ve bu anlaşmaya uluslararası düzeyde destek verilmesi gerektiğini vurguladım. Bu konuda maalesef İsrail‘in ilk tepkisi olumsuz oldu. Ama bence bu gelişmeyi önemli bir gelişme olarak görmesi gerek. Çünkü yıllardır hep Filistin tarafında muhatap bulamamaktan şikayet ediyorlardı.

Şimdi Filistinliler bu birlikteliği sağlamışsa bundan herkesin mutlu olması gerekir. Bunu engelleyenler olumsuz gelişmelerin sorumluğunu almış olurlar. Filistin‘in bölünmüşlüğü ancak bu yolla giderilebilir. Bölgemizde siyasi bir deprem yaşanıyor. Bu nedenle bu anlaşma bence çok önemli bir başarıdır" dedi.

"SURİYE‘NİN KADERİ EN AZ BİZİM KADERİMİZ KADAR ÖNEMLİDİR"

Suriye‘de yaşananlarla ilgili soru üzerine Bakan Davutoğlu, "Suriye bizim en yakın sınır komşumuz ve dostumuzdur. Suriye‘nin kaderi en az bizim kaderimiz kadar önemlidir. Suriye‘deki hiçbir gelişmeye seyirci kalamayız. Başından itibaren Suriye‘deki reformların en kısa sürede yapılması ve halkın taleplerinin karşılanması konusunda çalışmalar yaptık. Bu kapsamda MİT Müsteşarımız ve dün de bir heyet Suriye‘de temaslarda bulundu. Bizim iki hedefimiz var. İlki siyasi ekonomik reformların gerçekleşmesi ve

yaşanan acıların tekrarlanmaması. Bugün Cuma ve hepimizin gözü Suriye‘de. Orada akan her kan ve yaşanan her acıyı biz de hissediyoruz. Cenazeler kalkarken yeni cenazeler geliyorsa bu sürdürülebilir bir şey değildir. Bu konuda basında çıkan bazı yorumlarında olayların arka planı bilinmeden afaki yazılmamasını dilerdim" şeklinde konuştu.

Suriye‘den Türkiye‘ye yaşanabilecek bir göçün nasıl karşılanacağı konusundaki soru üzerine Davutoğlu, "Bu olumsuz senaryoların çıkmaması için çalışıyoruz. Bu konuda ciddi tecrübelerimiz var. Gereken her türlü tedbiri alırız. Ancak göç olmasa da orada yaşananlar bizi de üzüyor ve yaralıyor. Şu aşamada en çok çekindiğim etnik ya da mezhebi bir çatışmanın yaşanmaması" dedi.

Kaynak: İHA