Şahin Astana‘daki Temaslarına Devam Ediyor

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi‘nin (TÜRKPA) II.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi‘nin (TÜRKPA) II. Genel Kurul Toplantısına katılmak için Kazakistan’nın başkenti Astana’da bulunan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin temaslarına devam ediyor. Şahin ve diğer ülke parlamento başkanları bu sabah, İkinci Dünya Savaşı‘nda kaybolan Kazak askerlerinin anısına dikilen Vatan Ana anıtına çelenk koydu.

Mehmet Ali Şahin ve diğer üye ülke temsilcileri, daha sonra TÜRKPA II. Genel Kurul Toplantısı için Barış ve Birlik Sarayı’na geçti. Burada “Türk Dili Konuşan Devletlerin Bağımsızlığı, Gelişimi ve İşbirliği için Yeni Ufuklar” fotoğraf sergisinin açılışına katılan meclis başkanları daha sonra Türk Halklarının Etno-Kültürel ve Manevi Dünyası Sergisi’nin açılışını yaptı.

TOPLANTIDA TÜRK OKULLARINA ÖVGÜ

Toplantıda ilk olarak Kazakistan Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in gönderdiği mesajı okudu. Daha sonra Türkiye -Kazakistan ilişkilerini ağırlıklı olarak ele alan Muhamedjanov, Türkiye’nin Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu ve bunun kendileri için tarihi bir önem taşıdığını belirtti. Kazakistan’ın ekonomik kalkınmasında Türk şirketlerinin büyük emek verdiğini belirten Kazakistan Meclis Başkanı, Kazakistan’ın uluslararası arenada tanınmasına vesile olan ve Kazak gençlerine son teknoloji ile eğitim veren ülkedeki 30 Kazak-Türk Lisesi’nin çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

TBMM Başkanı Şahin ise yaptığı konuşmada, 20 yıl önce bağımsızlıklarını tanıdıkları Kazakistan‘da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kardeşlik esasına dayanan bağları daha da güçlendirmek her alandaki işbirliğini geliştirmenin ülkeler ve halkların menfaatine olduğunu belirten Şahin, ‘TÜRKPA genç bir parlamenter örgüttür, ancak temelinde dünya tarihine damgasını vurmuş halklarımızın köklü geçmişi ve zengin kültürel birikimi vardır". dedi.

Şahin, Türk halkları arasında gönül köprüsü kuran Nevruz’un evrensel bir nitelik kazanması yolunda TÜRKSOY’un öncülüğünde yapılan çabaları takdirle karşıladıklarını belirtti.

TBMM Başkanı, fikir babalığını Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yaptığı bu örgütün köklerini derin tarihi, kültürel ve insani bağlardan alan kardeşliğin bir sembolü olduğunu ifade etti.

Toplantıda TÜRKPA’nın bütçesi ve amblemi onaylanacak. TBMM Başkanı Şahin ve beraberindekiler yarın Astana’dan ayrılacak.