Amasya Tamimi‘ni Halıya Dokudu

Türkiye‘nin tek halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal, Kurtuluş Savaşı destanı projesi kapsamında Sivas Kongresi‘nden sonra Amasya Tamimi‘ni de halıya dokudu.

Ulusal egemenliğe dayanan tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti‘nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olma özelliğini taşıyan Amasya Tamimi, 4.56 metrekarelik halıya işlendi. 1 milyon 631 bin 296 düğüm atılan halı, 3 kişi tarafından 8 ayda dokundu.

Ahmet Aksakal, cennet vatanımızın, binlerce şehidimiz, komutanlarımızın bize emaneti olduğunu belirterek "Çok kıymetli ulu bir emanettir. Anıtlar dikerek, tablolar yaparak, halılar dokuyarak, eserler yazarak, sergi açarak, gençlerimize bu emaneti hatırlatmak zorundayız. Bu cennet vatanın değerini, gençlerimize hatırlatmak, kararlar aldırtmak zorundayız. En kıymetli varlığımız vatanımızdır. Kendimizden bile kıymetlidir vatanımız" dedi.

Aksakal, Türkiye Cumhuriyeti‘nin temellerinin atıldığı Amasya Genelgesi‘nin kendisi için büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu büyük olayı halıya dokumak bana gurur verdi" diye konuştu.

Sivas Kongresi eserinde alınan 9 maddelik kararın ve kongreye katılan 28 kişinin halıya işlendiğini anlatan Aksakal, sözlerine şöyle devam etti: "Amasya Genelgesi‘nde alınan 8 maddelik karar ile o genelgeyi hazırlayan başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere 9 aydın insan halıya yansıtıldı. Genelgenin hazırlandığı yer ise flu halde zeminde yer aldı."

Yeni modeller üzerinde çalışmalar yaptığını da anlatan Aksakal, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birçok ünlü kişinin portresini halıya dokuduğunu belirterek, ‘‘Halıya taşınan modeller halka yansıtılmalı, halk tarafından benimsenmeli. Şimdi ben tarihi ele aldım. Kurtuluş Savaşı‘nı halıya dokudum. Oradaki kurşun yiyen genci, can çekişen Türk askerini halıya dokuyacağım. Ben sanatçıyım ve sanatsal açıdan yaklaşıyorum‘‘ ifadelerini kullandı.

Halı sanatçısı Aksakal, Atatürk başta olmak üzere, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush, İngiltere‘nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher, eski ABD Başkanı Bill Clinton, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, şarkıcı Michael Jackson, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,

Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Hollanda Kraliçesi Beatrix, Japon İmparatoru Akahita, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Erkan Mumcu, işadamları Vehbi Koç, Ayhan Şahenk, Şevket Demirel, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kral Fahd, Kral Abdullah gibi ünlü kişilerin portrelerini halıya taşıdı.

Kaynak: İHA