Çiçek: Milletin iradesini yerine getirdik

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek “Ya çekip gidecektik ya da millet iradesinin gereğini yerine getirecektik. Biz ikincisini yaptık” dedi.

Çiçek: Milletin iradesini yerine getirdik
Genelkurmay Başkanlığı’nın “E-muhtıra”sının 4.yıldönümünde, karşı bildiriyi basın mensuplarına okuyan Cemil Çiçek, Habertürk TV Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu’na yaşanılan o dönemi anlattı.

Bakan Çiçek, Türkiye’nin anayasaya bağlı bir demokratik olduğunu ifade ederek “ "27 Nisan vesilesiyle bazı konuları yeniden konuşmakta ve ders çıkarmakta fayda var. Türkiye anayasal bir devlet. Anayasanın 6. maddesine göre de hiçbir organ kaynağını anayasadan almadığı bir yetkiyi kullanamaz. Anayasanın vermediği yetki kullanılıyorsa orada ciddi sorunlar çıkar. Bu anayasa dışı, demokrasi dışı olur. Bundan sonra da kim ne yapacaksa, yapacakları işleri anayasal çerçeveye oturtmakta mecburdur.” dedi.

O dönemde anayasaya aykırı bir durum olmadığını da sözlerine ekleyen Bakan Çiçek “ O dönemde Cumhurbaşkanlığı adaylıkları ilan edilmişti. Yeni cumhurbaşkanı seçilecek. Böyle bir zamanda gündeme geldi. O gün yapılan iş ve işlemlerde anayasaya aykırı bir durum var mıydı? O gün düşünülmesi gereken adayların anayasada belirlenen niteliklere aykırı bir durum var mı?”diye konuştu.

“27 Nisan önemli bir milattır” diyen Çiçek şunları kaydetti: “Anayasaya aykırı bir durum yoksa kimsenin bu işe bir şey dememesi gerekir. İkincisi seçme yetkisi TBMM'dedir. Anayasaya uygun süreç işliyor. Aday gerekli nitelikleri taşıyor. Bunun dışında anayasada şuradan icazet alınacak diye bir şey olmamasına rağmen böyle muhtırayla karşılanması Türkiye'de demokrasinin işleyişiyle ilgili çeşitli tereddütler oluşturdu. Böyle bir durum karşısında ya geçmişteki gibi çekip gidecektiniz ya da millet iradesinin gereği neyse onun icabını yapacaktınız. Bu manada Türkiye'de 27 Nisan önemli bir tarihtir. Bir milattır.”


Bazen demokrasi dışı davranışlarla muhatap olmak zorunda kaldıklarını ifade eden Çiçek “Bu muhtırayla Türkiye'nin iradesinin ne kadar zor olduğunu da bir kez daha hatırlamak gerekiyor. Bazen anayasaya uygun hareket etmeniz de yetmiyor. Demokrasi dışı yöntemlerle muhatap olabiliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

BEYAZ GAZETE