O gün geldi çattı

Herkesin merakla beklediği 'çılgın proje'yi Başbakan Erdoğan bugün saat 11'de açıklayacak.

O gün geldi çattı
Başbakan Erdoğan, bugün İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Türkiye Hazır Hedef 2023, İstanbul Hazır Hedef 2023" projesi tanıtım toplantısında, "İstanbul projesi olacak" dediği projeyi animasyonlar ve slaytlarla kamuoyuna tanıtacak.

NTV'nin haberine göre, şimdiye kadar basında öne çıkan projeler şöyle:

Haliç'e Mega Kanal: Bu projeyle ortaya dev bir ada çıkacak. Türkiye'nin 3. büyüğü olacak bu ada Beyoğlu, Şişli, Kağıthane, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerini içine alacak. Haliç'in devamında 15-20 kilometrelik bir kanalla bu ada Büyükdere'de Boğaz ile buluşacak.

Uygarlıklar Köprüsü: Çeşitli şirketlere danışmanlık hizmeti veren Murat Şaylan'ın blogunda yer verdiği bu projenin, Boğaz'ın iki köprüsünün arasına yapılması öngörülüyordu. Avrupa ve Anadolu yakalarında 4 ayak olacak. Bu ayaklar ortada, Boğaz'ın üstünde birleşecek ve büyük bir dairesel alan oluşacak. İstanbullular yürüyerek bu ayaklardan ortadaki geniş alana ulaşabilecek, burada yemek yiyip gezinti yapabilecek.

Ataşehir'e Selimiye:
Bu alternatiflerin dışında, Mimar Sinan'ın Edirne'de yaptığı Selimiye Camii'nin birebir Ataşehir'de inşa edilmesinin "Erdoğan'ın çılgın projesi" olduğu da iddia edilmişti.

Tahminler arasında son olarak Başbakan Erdoğan'ın 2023 hedefleri arasında açıkladığı İstanbul'a iki yeni şehir kurma projesi öne çıktı. Erdoğan, seçim beyannamesini açıklarken bu projeyi doğruladı. Ancak bunun Çılgın Proje olmadığını bildirdi.

Konunun peşine düşen gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen Erdoğan, Çılgın Proje'yi açıklamadı. Tarih olarak bugünü vermişti. Başbakan Erdoğan'ın açıklayacağı proje için öne çıkan başlıklardan biri de Çatalca-Silivri arasında yeni bir kanal projesi oldu. Projeye göre, Karadeniz'in kuzey kısmında eski taşocakları denilen bölgede yeni bir mega kent oluşturulması planlandı.. 100 milyar dolarlık yatırımın öngörüldüğü şehir ve kanal projesiyle ilgili bütçe özel teşebbüs eliyle karşılanacak.

*ÇILGIN PROJE 500 YILLIK RÜYA MI?

İLK ULUÇ YAZMIŞTI

"Çılgın proje'yi gündeme ilk Hıncal Uluç getirmişti. Başbakan'la telefon görüşmesi yapan Uluç köşesinde şunları yazmıştı: "İki cümle ile projenin adını söyledi. Telefon elimde dondum kaldım.. Bu İstanbul konusunda bugüne dek duyduğum en çılgın proje.. Biri bana "Bin proje say" dese, bin gün izin verse aklıma gelmez. Öyle çılgın."