'Newyork'un yerini İstanbul alacak'

Star Gazetesi Yazarı Cemil Ertem, "Kanal İstanbul" projesiyle Newyork'un yerini İstanbul'un alacağını ifade ederek, İstanbul'un Dünya'nın finans merkezi olacağını söyledi.

'Newyork'un yerini İstanbul alacak'
İşte Erdoğan‘ın çılgın projesi (Son Detaylar)

Kanal 24'ün haber programına konuk olan Star Gazetesi Yazarı Cemil Ertem, projenin kaynağına ilişkin tahminde bulundu ve Kanal İstanbul'u hem projeyi hazırlayacak etkenler hem de bu etkenlere fayda sağlayacak bir proje olarak değerlendirdi.

Ertem, bu projenin sonucu şöyle anlattı:

"Bu bir sonuç. İstanbul'un bir finans, ekonomi iş merkezi olmasının sonuçlarından bir tanesi. Çünkü baktığımızda dünyanın yeninden yapılanmasına, dünyanın 2008 krizinden çıktıktan sonra bu krizin çıkış merkezelerinden bir tanesinin Türkiye olduğunu biliyoruz. Ve istanbul aslında bir iş merkezi olarak öne çıkacak. Newyork'un yerini İstanbul alacak. Şimdi bunu nasıl söyleyebiliyoruz? Dün IMF'nin çok ilginç bir açıklaması vardı. IMF '2016 yılında Dünya ekonomisi liderliğini Çin alacak, ABD'nin çağı bitti' dedi. Aslında IMF bunu ekonomik büyüklük anlamında ifade etmedi. Üretimin ve ekonominin yavaş yavaş doğuya kaymakta olduğunu söyledi."

" BU ÇERÇEVEDE AVRUPA'NIN EN BÜYÜK HAVALİMANI İNŞAA EDİLECEK"

Amerikan egemenliği bittikten sonra İstanbul, bütün bu geçiş merkezinin ve ekonominin merkezi olması doğrultusunda adım atıyor. Bu anlamda bu proje bir sonuç" diye konuşan Ertem, "Başbakan dedi ki, 'Bu proje aynı zamanda bir enerji projesi, ulaştırma projesi bayındırlık ve tarım projesidir.' Bütün bunları ele aldığımızda, bu proje yalnızca gelir getireck bir kanal turistik bir karın inşası değildir. Belki de Avrupa'nın en büyük havalimanı inşaa edilecek bu çerçevede. Çok büyük bir ticaret merkezini kaldıracak bir havaalanıdır" ifadelerini kullandı.

Bütün bunlar birleştirildiğinde, önümüzdeki 10 yıldan başlamak üzere, İstanbul'un Dünya'nın finans merkezi olacağının söylenebileceğini ifade eden Ertem, "Dolayısıyla bir çok fiyat burada belirlenecek. Enerji fiyatları belirlenecek, Dünya borsalarının kalbi İstanbul'da atacak" dedi.

Ertem projenin kaynağı konusunda ise şu tahminlerde bulundu:

"Bu tür büyük projeler tabiki iç kaynaklarla, ulusal kaynaklarla finansa edilmez. Bu tür projeler büyük finansal konsorsiyumlar tarafından finansa edilirler. Dolayısıyla öyle sanıyorum ki, Türkiye büyük bir konsorsiyumla anlaşacak ve yalnızca bir ülkede değil birkaç ülke merkezinde bu proje finansa edilecek. Ve bu finansmanda çok uzun vadeli sağlanacak. Çok uzun vadeli kredilerle bu proje gerçekleştirilecek."

BEYAZ GAZETE