Erdoğan Atambayev görüşmesi

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye'deki mevcut gelişmelerden duydukları kaygıları ve rahatsızlığı dile getirdi.

Erdoğan Atambayev görüşmesi
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye'deki mevcut gelişmelerden duydukları kaygıları ve rahatsızlığı çok açık şekilde ifade ettiğini belirterek, "Olağanüstü halin kaldırılması güzel bir başlangıç ama yeterli değil. Suriye'de atılması gereken daha çok adımlar var. Orada antidemokratik bir uygulamanın, özellikle otoriter, totaliter, dayatmacı bir yapının olmasını asla arzu etmiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, dün ABD Başkanı Obama, bugün de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı telefon görüşmelerinin hatırlatılması ve Esad'a ne gibi mesajlar verdiğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Sayın Esad ile yaptığımız görüşmede, mevcut gelişmelerden kaygımızı, endişemizi, rahatsızlığımızı kendinse çok açık, net ifade ettim, bildirdim. Özellikle de olağanüstü halin kaldırılması noktasında kendilerine daha önce bunu ifade etmiştik; Olağanüstü halin kaldırılması güzel bir başlangıç ama yeterli değil. Suriye'de atılması gereken daha çok adımlar var. Bu konuları da ayrıca paylaşmıştık. Hatta kendilerine özel temsilcimi göndermiştim. Şimdi tekrar kendilerine özel temsilcilerimi göndereceğim.

Kendileriyle orada görüşmeleri olacak. Büyük ihtimalle Perşembe günü temsilcilerimiz orada olacaklar. Şu andaki süreç bizler için rahatsız edici bir süreçtir. Bunu ayrıca arkadaşlarımız da kendileriyle paylaşacaklar. Kısa sürece Suriye'deki bu sıkıntıların aşılması en büyük beklentimiz, temennimizdir. Çünkü orada da biz antidemokratik bir uygulamanın, özellikle otoriter, totaliter, dayatmacı bir yapının olmasını asla arzu etmiyoruz, beklemiyoruz. Temennimiz odur ki, böyle bir şeye fırsat verilmez ve demokratikleşme süreci hızla devam eder. Ve buna yönelik olarak arkadaşlarımız da görüşme yapacaklar, bazı hazırlıklarımızı da kendilerine sunacaklar."