Büyüme hormonu kısa çocukları uzatıyor

Uluslararası bir araştırmanın sonuçlarına göre, büyüme hormonu tedavisi, 33 ile 37. hafta arasında (prematüre) doğan kısa boylu çocukları uzatıyor.

Büyüme hormonu kısa çocukları uzatıyor
Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayımlanan araştırmada, büyüme hormonu tedavisinin ilk yıllarında prematüre doğan kısa boylu çocukların boylarında ve kilolarında önemli gelişmelerin görüldüğü belirtiliyor, ancak bu tedaviyle ilgili uzun dönem çalışmaların halen gerekli olduğuna dikkat çekiliyor.

Araştırmayı yapan bilim insanlarından Brezilya'nın Curitaba kentindeki Klinik Hastanesi’nde çalışan Margaret Boguszewski, yeni doğanların yaklaşık yüzde 10'unun prematüre dünyaya geldikleri, ilerlemiş perinatal bakım sayesinde bu bebeklerin çoğunun hayata tutundukları bilgisini verdi. Bundan dolayı günümüzde bu bebeklerin gelişimlerine ve büyümelerine odaklanıldığını belirten Boguszewski, perinatal bakımdaki tüm ilerlemelere rağmen prematüre doğan bazı çocukların yaşıtlarına göre kısa boylu kaldıklarına işaret etti.

Boguszewski ve meslektaşları, bu tür çocuklar için büyüme hormonunun yardımcı olabileceğini düşünerek prematüre doğmuş ortalama yaşları 6 ila 7,5 olan kısa boylu çocuklar üzerinde yaptıkları klinik deneylerde, tedavinin ilk yıllarında bu çocukların boy ve kilolarında önemli artış tespit ettiler.

Boguszewski, araştırmanın sonucunda, prematüre doğmuş kısa boylu çocuklardan, büyüme hormonuyla tedavinin ilk yılında iyi yanıt aldıklarını bildirerek, tedavinin güvenliği açısından ve uzun dönemdeki etkilerinin saptanabilmesi için başka çalışmaların da yapılması gerektiğini önemle vurguladı.

Kaynak: AA