Başbakan Erdoğan, ‘Kastamonulular Gecesi‘ne Katıldı (2)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ana muhalefet partisini eleştirerek, "Birinci köprüye de karşı çıktınız, ikinci köprüye de ama şimdi tıpış tıpış üzerinden geçiyorsunuz. Karşı olduğunuz köprünün üzerinden niye gidip geliyorsunuz, sandalla gidin" dedi.

Feshane Kültür Merkezi‘nde düzenlenen ‘Kastamonulular Gecesi‘nde konuşan Başbakan Erdoğan, ana muhalefet partisinin siyasetini eleştirdi. Erdoğan, Beykoz ilçesindeki kentsel çarpıklığa dikkati çekerek, ‘‘Öyle bir yapılanma var ki, bir yangın çıksa itfaiye arabası oraya giremez. Bir çok yer böyle. Sorumluluk mevkiindeki bir insan olarak bakıyorsun boğaza nazır bir yer, bir de eve bakıyorsun hak getire. Dünya güzeli bir şehre yakışmıyor‘‘ dedi.

Erdoğan, bunun için Ankara‘da gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm uygulamasını hatırlatarak, TOKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin 6 bine yakın aileyle yaptığı anlaşma sonunda bütün binaların yıkıldığını ve ailelerin kiralarının ödendiğini, vatandaşların önümüzdeki haftalarda evlerine taşınacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, ‘‘İstanbul‘umuzda inşallah bu adımla farklı bir çehreyi göreceğiz. Batıda, İstanbul içinde aynı zamanda bu adım trafiği de rahatlatacak. Yeni bir düzenli şehri, bir turizm merkezi olarak buraları inşa etmiş olacağız‘‘ dedi.

Kanal İstanbul Projesi‘nin yaklaşık 10 yıllık bir proje olduğunu belirten Erdoğan, ‘‘İnşallah bunu daha da aşağı çekme şansımız olacak. Ama şu andaki ön çalışmalarımızda ortaya çıkan bu. Finans noktasında herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil. Rahatlıkla bunu yapabilecek durumdayız. 2023 hedeflerimizi bu büyük projeyle taçlandıracağız‘‘ diye konuştu.

Marmaray Projesi‘ni, Sultan Abdülmecit‘in 1856 yılında mimari olarak çizdirdiğini, üzerinde çalıştığını anlatan Erdoğan, ‘‘O günden bize kadar hep konuştular ama yapamadılar. Bunu gerçekleştirmek bize nasip oldu. 2013‘te Marmaray açılıyor ve denizin altından Asya-Avrupa geçişler tamam. Proje, Pekin‘i Londra‘ya bağlayan bir projedir. Aslında bu projeyi açmış olacaktık, niye engellendi biliyor musunuz? Ne yazık ki hep o malum çevreler var ya, birinci ve ikinci köprüye karşı çıkanlar... Şimdi CHP zihniyeti

açıklama yaptı, ‘üçüncü köprüye karşıyız‘ diye. Her açıklamayı yapmışlar, seçim beyannamelerinde var. Siz zaten hangisine destek verdiniz ki? Birinci köprüye de karşı çıktınız, ikinci köprüye de ama şimdi tıpış tıpış üzerinden geçiyorsunuz. Karşı olduğunuz köprünün üzerinden niye gidip geliyorsunuz, sandalla gidin" dedi.

Marmaray‘ın arkeolojik kazılar sebebiyle 4 yıl geciktirildiğini anlatan Erdoğan, ‘‘Çanak-çömlek türü şeyler çıktı ve dediler ki; ‘burada hazine var, şunlar var, bunlar var‘. Bunlardan dolayı o kadar zaman kaybettik. İnsan öncelikli bir dünyada böyle bir yatırım, bunlardan dolayı engellenir mi? Batıda bile bakarsınız tarihi binalar bile varsa, onlar koruma altına alınır. Bir çok ülkede bunları görürsünüz. İşlerine geldiği yerde ‘istemezük‘‘‘ ifadelerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, "Üçüncü köprüye şiddetle ihtiyacımız var, ağır vasıtaları ikinci köprüde bekletmek istemiyoruz. Onları tamamıyla üçüncü köprüye göndereceğiz, üçüncü köprüden 24 saat ağır vasıtalar geçebilecekler. Üçüncü köprünün tasarımında bir hedefimiz var, köprüyü aynı zamanda raylı sistemle birleştireceğiz. Bu yeni Kanal İstanbul Projemizle hem İstanbul, hem Türkiye, dünyada artık farklı bir konuma gelecek‘‘ şeklinde konuştu.

Erdoğan, diğer 80 vilayetleri de ihmal etmediklerini belirterek, ‘‘Kastamonu, dönemimizde en büyük yatırımlara, en büyük hizmetlere şahit oldu. Kastamonu‘da iktidarımız süresince 467 dersliğin yapımını tamamladık. Okullarımıza 7 bin 55 adet bilgisayar gönderdik. 2006‘da Kastamonu‘ya üniversite kazandırdık. Açtığımız Kastamonu Üniversitemizin bünyesinde, 4 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 4 meslek yüksek okulu hizmete girdi. 2009 -2010 öğretim döneminde 500 yatak kapasiteli yurdu hizmete açtık.

Yapımına bizden önce başlanan sağlık yatırımlarının hepsini tamamladık hizmete açtık. Merkez Devlet Hastanesi, Daday Devlet Hastanesi, Kadıdağı Trafik Hastanesi‘ni tamamladık. Tosya Devlet Hastanesi ek binasının yapımına biz başladık, süratle tamamladık, hizmete açtık. Uzman hekim sayısını 92‘den 152‘ye çıkardık. 2002 yılında 623 olan ebe ve hemşire sayısını 824‘e çıkardık. Kastamonu Adalet Sarayını ve Taşköprü Adalet Sarayını tamamladık, hizmete açtık‘‘ diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, TOKİ aracılığı ile Kastamonu‘da bugüne kadar bin 696 konut uygulaması başlattıklarını ve bin 372 konutu sahiplerine teslim ettiklerini belirterek, 324 konutun yapımına devam ettiklerini hatırlattı.

Kastamonu ile ilgili bir de müjdesi olduğunu dile getiren Erdoğan, ‘‘Ilgaz Tüneli ile ilgili çalışmalarımız proje safhasında, 2012 yılı içerisinde yapımına başlamayı hedefliyoruz‘‘ dedi.

Kaynak: İHA