Ansiad‘tan ‘Vize Ve Vize Ötesi Haklar‘ Konferansı

A.Ü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof.

Ansiad‘tan ‘Vize Ve Vize Ötesi Haklar‘ Konferansı
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği‘nin (ANSİAD) Hillside Su Otel‘de düzenlediği toplantıya, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, konuk olarak katıldı.

Toplantıda ‘Vize ve Vize Ötesi Haklar‘ konulu konferans veren Prof.Dr.Gümrükçü, ‘Avrupa Türkiye İlişkileri‘ adlı son kitabı hakkında bilgiler aktardı. Prof.Dr. Gümrükçü, vizesiz Avrupa ve vize ötesi haklar konusunda Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) kararlarının yer aldığı çalışmayı 10‘u Avrupalı 12 bilim insanı hazırladığını söyledi. Kitapta, AB üyesi ülkelerin Türklere vize uygulayamayacağı tezi ATAD‘ın bugüne kadar Türkler lehine aldığı 6 kararla anlatıldığını anlatan Prof.Dr.Gümrükçü, "Vizesiz Avrupa‘ çalışmalarıyla tanınan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, vizeli Avrupa‘nın Türklere maliyetinin 6 milyar Euro‘yu bulduğunu söyledi. Prof.Dr. Gümrükçü, vize için Avrupa ülkelerine ödenen parayla ilgili, "AB‘nin tüm büyükelçiliklerini bizim finanse ettiğimizi görülüyor" dedi

TÜRKLERİN YÜKSELMESİNİ İSTEMİYORLAR

AB‘nin Türkiye‘ye vize uygulamasındaki en önemli nedenlerin başında Türkiye‘nin kalkınmasının istenmemesi olarak kaydeden Prof.Dr. Gümrükçü, "Vize konusunda kazanılmış 6 mahkeme kararı olmasına rağmen, Avrupalılar bu konuda neden direniyorlar? Bu direnişin makul bir nedeni ve bilimsel bir anlatımı olması lazım. Sonuç olarak şunu görüyoruz. Şu anda Türkiye hizmet sektöründe Dünya‘da 17. sırada. Türkiye‘nin onuncu sıraya çıkmasını engellemek istiyorlar. Çünkü bu Türkiye adına büyük bir kalkınma demektir, milli gelirini 3-5 kat yukarıya çıkarması demektir. Sonucu ise Türkiye‘yi Avrupa Birliği‘ne taşımaktır. Vize uygulaması ile bunun önüne geçmek istiyorlar" diye konuştu.

VİZE ‘MAYMUNCUK‘

Vize konusunun Avrupa‘da bir maymuncuk görevi üstendiğini belirten Prof.Dr. Gümrükçü, sözlerine şöyle devam etti:

"Vize ve vize ötesi haklardan bahsediyoruz. Yani verilmemiş, inkar ve göz ardı edilmiş vizeden çok daha fazla haklarımız var. Bu vize bir maymuncuk gibi onu açtığınız zaman diğer hakları da kazanacağız. Bu Türkiye‘yi bir yerde Avrupa Birliği‘ne taşımak anlamına gelir. Halbuki onlar Türkiye‘yi Avrupa Birliği‘ne taşımadan önce Türkiye‘den çok daha fazla tavizler almak istiyorlar. Onun için vize konusunda direnme sebeplerinden birisi de bu."

AVRUPALI‘NIN AVRUPALILIĞI SORGULANACAK

Bugüne kadar Avrupa‘dan sınır dışı edilen Türkler‘in 400 bini bulduğuna ve bu yanlışın ortaya çıkacağına değinen Prof.Dr. Harun Gümrükçü, "Avrupa‘da bugün 27 ülkede yaşayan 5 milyondan fazla Türk insanı var. Bu hakları ortaya çıkınca, Almanya, Fransa, Hollanda özellikle Danimarka ve İngiltere‘nin son 20 yılda çıkarmış oldukları yabancılar yasalarıyla Türkler‘in oradaki bazı haklarını geri almışlardır. Bütün bunların da yanlış olduğu ortaya çıkacak. Her sene 15-20 bin Türk sınır dışı ediliyor, bu sınır dışının da yanlış olduğu ortaya çıkacak. 20 yıldan hesaplandığında 400 bin kişi yapar. Hukukun üstünlüğü ve yapılan anlaşmalara uymayan Avrupalıların, Avrupalılığı sorgulanacak. Tüm bunların ortaya çıkmasını istemedikleri için bu yalanı devam ettirmek istiyorlar" şeklinde konuştu.

VİZESİZ AVRUPA KAPILARI AÇILACAK

Almanya‘daki ikinci derece mahkemesi olan Berlin-Brandenburg Eyalet Mahkemesi‘nin Almanya‘daki ailesini ziyarete giden bir Türk‘ün açtığı davayla ilgili Nisan ayı ortalarında ATAD‘dan görüş sorduğunu hatırlatan Gümrükçü, kararın önceki 6 karar gibi Türkler lehine çıkmasını beklediklerini, bunun da vizesiz Avrupa‘nın kapılarını sonuna kadar açacağını ifade etti. Gümrükçü, "Her Türk‘ün Avrupa‘ya vize almadan gidebileceği konusunu Alman mahkemesine taşıdık. Bu dava istediğimiz şekilde sonuçlanır ve objektif bir karar verilirse elinizi, kolunuzu sallayarak istediğiniz yere gidebileceksiniz. Pasaportunuz olacak ama vize almayacaksınız" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET ZARAR VERİYOR

Hükümetin ‘vize‘ konusunda devreye girmemesi gerektiğinin altını çizen Prof.Dr.Gümrükçü, "Hükümet girerse hep zarar görüyoruz. Çünkü işe siyasi tartışma açıyor. Hükümetin söyleyeceği tek bir şey var. ‘Verilen mahkeme kararlarına herkes uysun‘ devam eden mahkemenin lehimize sonuçlanması halinde hükümetin bunu söylemesi yeterli olacaktır" dedi. Yaptıkları son araştırmaya göre vizeli Avrupa‘nın Türklere maliyetinin 4 ile 6 milyar Euro arasında olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Prof.Dr.Gümrükçü, AB‘nin tüm büyükelçiliklerini Türkiye‘nin finanse ettiğini söyledi.

Kaynak: İHA