6. Avrupa Aşı Haftası

Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, her insanın sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı olduğunu belirterek, "Bu da büyük oranda aşılama ile sağlanmaktadır. Bebeklerimizi ve çocuklarımızı aşılatarak onları aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı korumalıyız" dedi.

Çatak, ‘6. Avrupa Aşı Haftası‘ nedeniyle yaptığı açıklamada, aşılama hizmetlerinin, insanların enfeksiyona yakalanma risklerinin en yüksek olduğu dönemden önce onları aşılayarak, hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen en temel koruyucu sağlık hizmeti olduğunu söyledi. Her insanın sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı bulunduğunu ifade eden Çatak, bunun da büyük oranda aşılama ile sağlandığına dikkat çekerek, bebekleri ve çocukları aşılatarak onları aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı korumamız gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getiren Çatak, "2005 yılı sonuna kadar sadece 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılırken, 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanan ‘Hib, kızamıkçık, kabakulak‘ aşıları ile aşısı yapılan hastalık sayısı 10‘a yükselmiştir. 2008 yılı başından itibaren ise asellüler boğmaca aşısını içeren ‘DaBT-İPA-Hib‘ aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış, böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. 2008 yılı Kasım ayından itibaren ‘konjuge pnömokok‘ aşısı (KPA) takvime eklenmiş ve aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11‘e yükselmiştir" diye konuştu.

Ülkemizin aşılama oranlarının, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasından yüksek olduğuna vurgu yapan Çatak, "Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında aşılanmanın desteklenmesi için ‘Aşı Haftası‘ yapılmasına karar vermiştir. Böylece ilk aşı haftası 2005 yılı Ekim ayında yapılmıştır. Bu kapsamda her yıl düzenlenen ‘‘Avrupa Aşı Haftası‘‘ etkinliklerine ülkemizde katılmaktadır" şeklinde konuştu.

23-30 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘6.Avrupa Aşı Haftası‘nın ana temasının, ‘Aşı ile korunabilir hastalıkların tehdidine karşı sektörler arası iş birliği yapılarak çözümler bulunması, bağışıklamanın hedeflerine ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunun vurgulanması‘ olarak belirlendiğini anlatan Çatak, şöyle devam etti; "Ülkemizde de gerçekleştirilen 6.Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri çerçevesinde, sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda bilgilendirilmesi, toplumun aşılama konusunda duyarlılığının arttırılması, eksik aşısı olan çocuklar ile aşısız çocukların aşılarının tamamlanması hedeflenmektedir. Bu amaçlara ulaşmak için tüm ilçelerimizde etkinlikler düzenlenmekte olup, halkımızın konuya duyarlılığının artması, sağlık personelinin bilgilendirilmesi ve eksik aşılı çocukların tespit edilerek aşılarının tamamlanması sağlanacaktır."

Kaynak: İHA