23.59 Sendromu Bitti

Türkiye Otelciler Federasyonu tarafından Muğla Tuna Otel’de düzenlenen toplantıda Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikler ele alındı.

23.59 Sendromu Bitti
TURİZM SEZONU SÜRESİ UZATILACAK

Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla turizminde süre ve çeşitliliği arttırmak için çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Muğla, doğasıyla, kültürüyle, deniz-kum ve güneşi ile tabiatın tüm zenginliklerini bir arada bulundurduğu bir kent. Muğlalılar olarak zenginliğin tam ortasında yaşıyoruz. Bu zenginliğimizi tanıtmak ve turizmi çeşitlendirmek için herkese görev düşüyor. Yatağan’da projesi tamamlanmak üzere olan bir Kültür Yolu projemiz var. Faytonlarla, kültürel zenginlikler izlenebilecek. Yine Fethiye Likya yolu da kültür turizmi açısından önemli. Dünya Barış köyü olarak adlandırılan Kayaköy ile ilgili çalışmalar Bakanlık düzeyinde devam ediyor. Bunlar turizmdeki zincirin birer halkası. Bunun yanında deniz turizminde koylarımızı da ihmal etmemeliyiz. Koylarımız yat turizmi açısından çok önemli. Bir başka önem verdiğimiz golf turizmi. Golf, spor ve kültür turizmi ile turizmi uzatmak mümkün. Bu konuda bizlere olduğu kadar turizm sektörü temsilcilerine de büyük görevler düşüyor” dedi.

23.59’A YENİ DÜZENLEME

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Gürel Aydın, 27 Nisan 2011 (dün) tarihli Resmi Gazete’de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ‘Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği’nin yeniden düzenlendiğini söyledi. Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın konaklama tesislerinde daha önce müzik yayınlarının 23.59’da kesilmesi konusunda fikir birliğine vardığını söyledi. TÜROFED Başkan Yardımcısı Aydın, “İki bakanımız konunun çözümü için ortak bir noktada buluştular ve turizm işletmelerinin elini kolunu bağlayan müzik yayınlarının 23.59’da kesilmesi ile ilgili yönetmelik değişti. Bugünkü (dün) Resmi Gazete’de değişiklik yayınlanarak yürürlüğe girdi. Çevre Bakanlığımız en az bizim kadar duyarlı davranarak konaklama tesislerindeki ‘Çok hassas’ tanımı yönetmelikten çıkarıldı. Daha önce 23.59 diye tabir edilen saate kadar normal müzik yayınları yapılacak. 24.00’den sonra kapalı alanlarda yine müzik yayını yapılacak, fakat 5 Desibel’i geçmemek üzere yapılacak” diye konuştu.

HALİKARNAS’TA SORUN DEVAM EDİYOR

TÜROFED Başkan Yardımcısı Aydın, Bodrum Halikarnas Disko ve İstanbul’daki Reyna’da 23.59 sıkıntısının devam edeceğini belirterek, “Biz öncelikle konaklama sektörünün sorununu çözmek istedik. Bodrum Halikarnas Disko ve İstanbul’daki Reyna’da bu sıkıntılar sürecek. Reyna, kapalı alanlar yarattı. Belki sıkıntıyı aşabilir. Ama Halikarnas’ta bu sıkıntı devam edecek. Benim bir turizmci olarak şahsi fikrim, gece saat 3-5 gibi canlı müzik yaparak herkesi rahatsız etmenin bir anlamı yok” dedi.

ECRİMİSİL SORUNU DA ÇÖZÜLECEK

TÜROFED Başkan Yardımcısı Gürel Aydın, ecrimisil ile ilgili 10 Nisan’da bir yönetmelik değişikliği yapıldığın belirterek, “Bu yönetmelik değişikliğinden tam tatmin edici bir sonuç alamadık. Kiralamalarda yüzde 5 olan oran yüzde 2’ye düşürüldü. Aynı oranın ecrimisil oranlarında da olması için çalışıyoruz. Bu karar sadece Maliye Bakanlığı’nın, Defterdarlığın ve Mal müdürlerinin tek başına aldıkları bir karar değil. Ecrimisil konusu belediyeleri de ilgilendiriyor. Çünkü ecrimisil, belediyelerin belirlediği emlak değerlerine göre alınıyor. Belediyeler ile görüşülerek çözüme kavuşturulacak bir konu. Sorunun çözümü sadece Ankara’da bitmiyor. Kıyılardaki belediyelerin çoğunluğu CHP’li belediyeler ve bu konuda Belediye Başkanları ile bu konunun herkes tarafından görüşülüp anlatılması gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA