Dünya Ticaret Örgütü Arap Konferansı Lübnan‘da Başladı

7‘nci Dünya Ticaret Örgütü Arap Konferansı bugün Lübnan‘ın başkenti Beyrut‘te başladı.

"Dünya Ticaret Örgütü: Arap Ülkelerinin Endişeleri, Fırsatlar ve Zorluklar" adı altında Beyrut‘ta BM-ESCWA binasında düzenlenen konferans 26-28 Nisan tarihlerinde gerçekletirilecek.

Arap Birliği bünyesindeki Arap İdari Gelişim Teşkilatı tarafından, Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen konferansa Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu da (ESCWA) destek veriyor.

Konferansın konuşmacıları arasında WTO Başkanı Pascal Lamy, Lübnan Ekonomi Bakanı Muhammad Safadi, BM Genel Sekreterliği‘ne bağlı ESCWA Direktörü Rima Khalaf ve Arap İdari Gelişim Teşkilatı danışmanı BasmaN El Faysal da bulunuyor.

Konferans, Dünya Ticaret Örgütü‘ne girmek isteyen Arap ülkelerinni pozisyonlarını ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları gözden geçirmeyi amaçlıyor.

Başkentteki konferansta ayrıca, Arap ülkelerinin, uluslararası ticaret sistemindeki kapasitelerini artırma fırsatları masaya yatırılarak, Arap ülkelerinin görüşleri dinlenecek.

WTO yetkilisi Abdülhamid Memduh yaptığı açıklamada, "Bu, WTO bünyesinde gerçekleştirilen Doha görüşmelerindeki ilerlemeyi gözden geçireceğimiz 7. konferans. Tabi şu an konferans, 10 yıl önce başlayan Doha görüşmeleri açısından çok kritik bir dönemde gerçekleştirliyor, özellikle de ekonomik krizden ve başarısız sonuçlanan birçok görüşmeden sonra, hassas bir dönem... Bu çerçevede WTO üyeleri Cenevre‘de bir araya gelerek görüşmelerin durumunu değerlendirdi ve gelecekte ne yapılması gerektiğine ilişkin

kararlar aldı. Bu konferans, Arap ülkeleri için önlerindeki zorlukların yanı sıra fırsatların masaya yatırılması için iyi birl fırsat olacak" dedi.

Kaynak: İHA