Haşim Kılıç düzenlenen törende konuşuyor

Anayasa Mahkemesi 49. yaşını düzenelenen törenle kutluyor. Törene Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve bakanlarda katılıyor. AYM Başkanı Haşim Kılıç konuşma yapıyor.

Siyaset kurumlarımızın özgürlüklerini ortaya koymak için rekabeti ilgily izliyoruz, teknolojik gelişmeler bireyleri arındırarak iradenin oluşmasına yardımcı olmakta ve senaryo üretenleri etkisiz hale getirmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanım; Türkiye'nin anayasacılık tarihi eskiden beri başlayarak bugüne kadar 1921, 1961 ve 1982 anayasaları ile oluşturuldu.

1961 ve 1982 Anayasaları askeri müdahaleler sonunda halkımıza sunulduğu yakın tarihimizin gerçeklerindendir. Anayasacılık aydınlanma süresinde insanların özgürlüklerini koruma konusunda gösterdiği mücadelenin bir parçasıdır. Toplumların anayasa yapma iradesini kendilerinin kaderleri hakkında söz sahibi olmalarını zorunlu yapmaktadır. Bunuda ancak iradesi kurtarılmış toplumlar yapabilir, 1950 yılında başlayan ve hızlanan kentleşme farklı talepleri ortaya çıkarma başladı. Küresel rekabet siyasi işleyişte ekonominin ilerlemesine de sebep oldu.