'Çamurların içinde yuvarlandığım günleri arıyorum'

Dünya Çocuk Oyunları'nın Ankara Arena Spor Salonu'ndaki açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, çocuklara önemli mesajlar verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çocukların bu yıllarını doyasıya yaşamasını belirterek, "Sokak aralarındaki çocuk oyunlarına bizim gibi oynadığımız gibi siz de oynayın. Çocukluğunuzu doyasıya yaşayın, doyasıya oynayın. Parklarda bahçelerde çocukluğunuzu en iyi şekilde geçirin. Bir daha çocuk olamayacaksınız. Çocukluğumu arıyorum. Sokak aralarında çamurların içinde yuvarlandığım günleri arıyorum. Siz de bunları arayacaksınız" diye konuştu.

Çocukların geleceğe hazırlamak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Okumaktan, araştırmaktan, sormaktan, sorgulamaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Bu organizasyonda çok farklı kültürle tanışıyorsunuz. Farklılıkların nasıl bir zenginlik olduğunu göreceksiniz. Farklılıklardan doğan zenginliği birbirine saygının muhabbetin zemini olarak görün."

tavsiyesinde bulundu. Dünyanın ilk ve tek çocuk bayramında nisan ayında Ankara'nın dünyanın çocuklarıyla farklı bir şekilde çiçek açtığına değinen Başbakan Erdoğan, Ankara'nın çocukların cıvıltıları, kahkaha ve neşeleriyle dünyaya barış ve kardeşlik mesajları verdiğini söyledi. Ankara'da bir araya gelen çocukların çatışmaların, kavgaların, öfke ve nefretin ne kadar anlamsız ne kadar gereksiz, ne kadar iç karartıcı olduğunu haykırdığını vurgulayan Erdoğan, "Dünya çocukları Ankara'da kucaklaşarak, sevginin, paylaşmanın, güzelliğini hafızalara nakşediyor. Biz dünyayı çocuklarımızdan emanet aldık. Ecdadımızın emanetini üzerimizde taşıyoruz. Bu emaneti vakti zamanı geldiğinde çocuklara, gerçek sahiplerine teslim edeceğiz. Çatışmaların, savaşların, yoksulluğun kol gezdiği bir dünyada büyüdük, ama çocuklarımızın çok daha uzun, istikrarlı bir dünyada yaşamasını arzu ediyoruz. Gecemizi gündüzümü katarak, böyle bir dünyanın mücadelesini veriyoruz" dedi.

Çocuğun dünyanın neresinde olursa olsun çocuk olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Başkent Ankara'dan dünyaya seslenmek istiyorum: Dünyanın neresinde olursa olsun, çocuk her yerde çocuktur. Dünyanın her yerinde çocuklar masumdur. Hangi renkte doğmuş olursa olsunlar anne ve babalarının dini, dili ne olursa olsun, okumayı oynamayı, eğlenmeyi doğuştan hak ediyor. Biz yöneticiler, hükümetlerin başkanları olarak, bu sorumluluğun idraki içinde olmaya mecburuz. Bir tek çocuğun dahi eğitim, ekmek, oyun ve oyuncaktan mahrum bırakılması, insanın vicdanı üzerinde kara bir lekedir. Hele hele çocukların, terör ve savaş yoluyla anne ve babasız bırakılması insanlığın katledilmesidir. Tek bir çocuk ağlamasın, gözyaşı dökmesin istiyoruz. Anneler nasıl çocuklarına titriyorsa, bebeklerine çocuklarına kol kanat geriyorsa, aynı şekilde bizler de dünyanın tüm çocuklarını kendi yavrularımız olarak görüyoruz. Onların sevincini ve hüznünü aynı yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bir barış ülkesi olduğunu ve bulunduğu coğrafyada ve tüm dünyada barışı, dayanışmayı savunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bu hakları savunan ve bunun gereklerini cesaretle yapan, inancına, etnik kökenine bakmadan önce insan olarak görüyoruz. Yunus Emre'nin söylediği gibi 'yaradılanı yaradandan ötürü' seviyoruz" dedi.

Çocukların örnek alınması gerektiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, "Çocukların bizleri örnek almasını istediğimiz kadar, bizler de çocuklarımızı örnek alalım. Onların neşesi, gülücükleri, heyecanları hepimizin ışığı rehberi olsun. Aslında büyükler, çocukların ellerinden değil, çocuklar büyüklerin ellerinden tutsun. Tüm dünyaya çocuk masumiyeti, hakim olsun, temiz hayalleri hakim olsun." ifadelerini kullandı. Başbakan konuşmasının sonunda çocuklara düzenlenen spor organizasyonunda seslenerek, "Sizler sadece yarışmak için gelmediniz, sporun birleştirici kardeşlik teması için bir araya geldiniz. Birbirinizle yıpranmayan dostluklar kurmanızı temenni ediyorum. birbirinizi bir ömür boyu unutmayın. Sevgi üzerine dostluklar kazanacaksınız. Bu dostlukları büyütün. Çoğalttığınız sevgi, dünya barışı adına, aydınlık gelecek adına hepimizin umudu olacaktır" şeklinde konuştu.

Oyunların maskotu Misket adlı seğmen kıyafetli Ankara Kedisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a protokol bölümüne girişinde çiçekle karşıladı.

Büyükşehir Belediyesi" href="https://www.beyazgazete.com/ankara-buyuksehir-belediyesi.html">Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dünya Çocuk Oyunları'nın açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilen törenin açılışına 15 binin üzerinde kişi katıldı. Salon dışına yerleştirilen ekrandan da Ankaralılar, açılışı izleme imkanı buldu. Açılışta en dikkat çeken bölüm ise sema, semah ve halaylı gösterinin iç içe bulunduğu gösteri oldu. Salondakilerin alkışlarla eşlik ettiği açılışta ayrıca ünlü ritim ustası Burhan Öçal ve ekibinin sunduğu davul şov izleyenlerden tam not aldı. 90 ayrı ülkeden 3 bin sporcunun katıldığı organizasyonda Büyükşehir Belediyesi" href="https://www.beyazgazete.com/ankara-buyuksehir-belediyesi.html">Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin oyunlar için misket adını verdiği seğmen kıyafetli Ankara kedisi ilgi odağı oldu. Ankara oyunları eşliğinde oynayan maskotlar, başta diğer ülkelerden gelen sporcu ve misafirleri olmak üzere salondakilere eğlendirdi.

Programın açılışında konuşan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ankara'nın dünyada bir ilki gerçekleştirerek, Dünya Çocuk Oyunları'na ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bu organizasyonun yapılmasını anlamlı bulduğunu söyledi. Sporun yardımlaşma, paylaşma, dostluk, kardeşlik ve barış gibi değerleri birleştirdiğini kaydeden Bakan Özak, Türkiye'nin de gerçekleştirdiği Erzurum Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları, Dünya Basketbol Şampiyonası organizasyonlarıyla buna katkıda bulunduğunu ifade etti. Bakan Özak, Dünya Çocuk Oyunları ile dünya çocukları arasında dostluk, barış ve kardeşlik duygularının gelişeceğini vurgu yaparak, "Bu oyunlarlamedeniyetlerin birlikteliğine de büyük katkı sağlayacak önemli bir adım atmış oluyoruz. Burada başlayan dostluk ve kardeşlik kıvılcımlarının, çocuklarımızın gönüllerinde büyüyerek yanmaya devam edeceğine inanıyorum. Yarışmaya katılan tüm çocuklarımızın Türkiye'nin ve Ankara'nın güzellikleri ile sporun güzelliklerini bir arada doyasıya tanımaları ve yaşamalarını diliyorum" dedi.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de yaptığı açılış konuşmasında Ankara'nın 5 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına değinerek, "Bu farklı medeniyetlere, farklı inançlara ve değişik yaşayışlara rağmen bu toprakların ortak paydası hep dostluk, kardeşlik ve barış olmuştur. Ankara bugün de barış bağlamında; müstesna ve tarihi bir günü idrak etmektedir. Dünyanın gerçek barış elçileri, sevgi çiçekleri siz çocukları ağırlamaktan dolayı bahtiyardır. Paylaşmayı ve uzlaşmayı ve barış anlayışını en güzel şekilde ortaya koyan; fizikleri küçük ama beyinleri ve yürekleri büyük, barışın gerçek mümessilleri siz dünya çocuklarını Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Başkenti Ankara'da ağırlamaktan dolayı Ankara halkıyla birlikte büyük bir onur ve gurur duyduğumuzu bilhassa belirtmek isterim" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de dünyanın ilk ve tek çocuk bayramının 91. yıl dönümünde sporun birleştirici gücü ile çocukların geleceğine yatırım yaptıklarını söyledi. Dünya Çocuk Oyunları ile din, dil ve ırk farklılıklarının olmadığı evrensel bir platformda 13 spor branşında 90 ülkeden 3 bin çocuğu buluşturduklarını kaydetti. Gökçek, daha önce belediye tarafından gerçekleştirilen organizasyonlarda Kuzey Kıbrıs-Güney Kıbrıs, Azerbaycan-Ermenistan, Filistin-İsrail gibi sorunlu ülkeleri de bir araya getirdiklerini hatırlatarak, "Umuyorum ki, Ankara'nın tarihini ve kültürünü harmanlayarak, barış ve kardeşlik şiarıyla düzenlediğimiz bu organizasyon önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek, uluslararası bir spor organizasyonu olmanın dışında, barış kardeşlik ve dostluğun pekiştiği örnek bir organizasyon olarak, medeniyetlerin beşiği, Anadolu'nun Merkezi Ankara'dan tüm dünyaya yayılacaktır." şeklinde konuştu.

Organizasyonun açılışında 2 binin üzerinde belediye personeli görev aldı. Açılışta kullanılan dans kıyafetleri ise BELMEK kursiyerleri tarafından hazırlandı. Tarihin Dansı, Anadolu Dansı ve Çocuk Seğmen adlı folklor gösterileri belediyeye ait FOMGET grubu tarafından sunuldu.
Kaynak: İHA