Parti liderlerinden 23 Nisan mesajı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen özel oturumla toplandı. Oturuma Başbakan Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli de katıldı ve birer konuşma yaptı.

Parti liderlerinden 23 Nisan mesajı
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 23 Nisan özel oturumu nedeni ile tüm yetkilileri oturuma davet etti. Günün önem ve anlamının belirtilmesi amacıyla bugün yapılacak oturum için siyasi partilerin genel başkanların görevlendireceği birer milletvekilini 10 dakika süre ile konuşması için yetkilendirdi.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in ardından kürsüye gelen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

Sayın Cumhurbaşkanım, sayın başkan, değerli konuklar sizleri selamlıyor TBMM'nin 91. kuruluş yıl dönümünü Türkiye'nin ve dünyanın tüm çocuklarını Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal'i, TBMM'de ki ilk vekilleri bu sebeple bir kez daha yad ediyorum. 23 Nisan 1920'den bu yana Türkiye'nin istikbali için hizmet etmiş tüm parlamenterlere milletim ve ülkem adına şükranlarımı sunuyorum.

Milli iradeye yönelik müdahaleleler kadar milli egemenliği vesayet altına almak, milli iradeyi hukuk dışı örgütlere vermekte 23 Nisan ruhuna aykırıdır. Bu millet iyiyi kötüden ayırabilecek, lehine ve aleyhine yönelik kararlar verebilecek bir millettir. Geçmişte Türkiye bazı ülkelerle kıyas edilirken bugün bölgesine örnek teşkil eden, bölgesinde ki ülkeler tarafından model alınan bir ülke konumuna yükselmiştir. Türkiye çözümü kolaylaştıran bir faktör olarak kendisine sağlam bir yer edinmiştir, rekor düzeyde büyüyen ekonomisi ve dış politikası ile Türkiye saygın ve görüşlerine değer verilen bir ülke konumundadır.

Şunu ifade etmeliyim ki 23 Nisan 1920'de ardından 29 Ekim 1923'te yoksulluk üstüne bina edilen bu ülke bugün artık 2023 yılını hedefliyor, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümüne büyük bir özgüvenle hazırlanıyoruz. Önümüze koyduğumuz hedeflerin gerçekleşeceğine milletçe inanıyoruz.

Sayın Başkan, Değerli Milletvekillleri; Kuşkusuz Türkiye sarsılmaz bir kardeşlik üstüne inşa edilmek zorundadır. TBMM'nin açıldığı 23 Nisan 1920'de millet aynı bayrak altında yaşayan ideal birliği yapmış topluluk olarak tanınmıştır. Bugünde milleti etnik kökenlerine, derilerinin rengine, inançlarına bakmadan ortak bir geleceğe bakan topluluk olarak tanımlıyoruz.

Bu ülkenin 74 milyonun kardeşliğini şahsi ikbal hırsına vermek olmaz, öyle meseleler vardır ki seçimlerde oy almak hırsıyla kışkırtılamaz. Terör meselesi bu ülkenin topyekün meselesidir, terörün hiç bir sonuç getirmeyeceği bilindiği halde sürdürülmesi kandan ve gözyaşndan beslenen bir anlayışın ürünüdür. Tahriklerle, nefretin, ayrımcılığın dilini kullanarak seçim iradesini yönlendireceğini zannedenler büyük bir yanlış içindeler. Türkiye'nin kardeşliğini bozmak isteyenler er yada geç kaybetmeye mahkumdurlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi, bu mecliste görev almış bütün siyasetçilerimizi şükranla anıyorum. Tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyor saygıyla selamlıyorum"

Başbakan Erdoğan'ın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıkarak şu şekilde konuştu:

TBMM'nin 91. kuruluş yıldönümünde sizlerle olmaktan mutluluk duyuyor ve sizleri saygıyla selamlıyorum. Hepinizin bildiği üzere yaklaşık 50 gün sonra seçimlere gidecek ve 24. dönem meclisimizi seçeceğiz bu oturum ayrıca 23. döneme bir veda oturumudur. Aynı sırayı paylaştığımız tüm vekil arkadaşlarıma partim ve şahsım adına teşekkür ediyorum. 23 Nisan önümüzde ki seçim döneminde yapacağımız bir çok tartışmaya ışık tutacak bir tarih, 23 Nisan bu milletin bir meclis ile yönetilme inadının simgesi olan bir tarih.

Milletimizin Meclisi'ni kapatmaya karşı gösterdiği simgesidir bu tarih, şimdi bize diyorlar ki bu meclis iyi çalışmaz, bu meclisin yetkilerini sınırlayalım alıp o yetkiyi bir başkana verelim diyorlar. Bu meclis kurtuluş savaşını verdi, savaşlardan harap olmuş bu ülkeyi kaldırdı şimdi mi yönetmeyecek ülkeyi? Bu meclisin yetkilerini en zor zamanlarda meclis yetkilerini savundu ve kazandı şimdi bu yetkilerin sudan nedenlerle budanmasına razı değiliz ve olmayızda bu yüzden biz başkanlık değil daha güçlü temsil kabiliyeti daha yüksek meclis diyoruz. Seçim barajları kalksın, siyasi partilerde lider suntası sona ersin bu millet kendi vekilini kendi seçsin diyoruz. Ne diyorlar bize, baraj kalkarsa istikrar bozulur diyorlar, darbecilerin getirdiği seçim barajını savunuyorlar, istikrar asıl o gasp edilen oylarla bozulur.

CHP Meclisin daha yetkili hale gelmesi için çalışan bir partidir, bugünün çocuklarımıza armağan edilmesi tabi ki bir tesadüf değildir. Bu ülkenin çocukları güneşli günler görecekse bu tabi ki parlamenter sistemle olur. Çocuklarımıza mutlu bir gelecek bırakacaksak bu ancak bu meclis çalışacaksa olur. Ne özgürlük, ne umut bunların hiç birliği meclisin yetkilerinin budandığı yerde olmaz.

Sizlere bundan tam 37 yıl önce ülkemizin yetiştirdiği Uğur Mumcu'nun 23 Nisan için yazdığı küçük bir satır okumak istiyorum ;

Bugün 23 Nisan sizin bayramınız çocuklar, geleceğe umutla bakın, bundan sonra hep birlikte güzel günler göreceğiz, doğar doğmaz bakımsızlıktan ölmeyecek kardeşlerimiz, sokaklarda dilenmeyecek 5-10 kuruş için avuç açmayacaksınız, babanız doktora ilaç parası verecek olacak, ağır yükler taşımayacaksınız çocuklar, sizde yaşıtlarınız gibi okulları bitirecek avukat olacaksınız. Aynı yaşlarda ki çocuklar kaydırak oynarken içinizi çekerek izlemeyeceksiniz onları, ayakkabınız yırtık diye utanmayacaksınız, siz doğmadan babalarınız tutuklanmayacak, sokaklarda ellerimizde bahar çiçekleri mutluluk türküleri söyleyeceğiz. Güzel günler göreceğiz çocuklar, babalarınızın, dayılarınızın katlandığı acılar sizlere özgür bir ülke bırakabilmek içindir çocuklar' diyerek Uğur Mumcu'nun yazdığı satırlardan örnek verdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kürsüye gelerek şunları söyledi;

Milletimizi yaşatmama konusunda ittifak olan sömürgecilere karşı hakkımızı ifade etmek için bu kutlu yerde hedefler bir araya gelmiştir. Tam 91 yıl önce Hacı Bayram camisinde kılınan namazla meclisimiz açılmıştır. Saflar halinde dizilen kalabalık vatanın bağımsızlığı için niyazlarda bulunmuş ve bu esere birlikte omuz vermişlerdir.

Milli kimliğin, milli onurun eşsiz bir abidesi olmuştur TBMM, en yaşlı üye sıfatıyla Şeref Bey'in sıfatıyla söyleyecek olursak, Milletimiz alın yazısını üstlenip kendi kendisini yönetmeyi seçmiştir. Alınacak her kararın meşruiyetine katıldığını böylece ispat etmiştir, kurucu kahramanlar her kararın millet iradesine dayanmasını istemişlerdir.

Cumhuriyeti halen içine sindirememiş, birlikte yaşama ülküsünü içine sindirememiş zavallılar için kuruluşta birçok nasihat vardır. TBMM farklılıklara dayalı bir millet anlayışı için kurulmamıştır, batılı güçlerin heveslerini yerine getirmek için açılmamıştır, meclisimiz Türk milletini yüceltmek amacıyla vatanın her yöresinden, her kesimden aziz temsilcileri kutlu bağrında buluşturmuştur.

Unutmayalım ki dünün kahramanları hiç bir şeyde geri adım atmamıştır, bizde atmayacağız, ateşe, mermiye, topa ve tüfeğe karşı fani bedenlerini koymuşlardı dilemeyiz ama aynı durumla karşılaşırsak bizde aynı durumu seve seve göstereceğiz.