Altan: Memur Zihniyetinden Kurtulmadıkça Perspektif Sahibi Olamayız

Gazeteci - yazar Mehmet Altan, Türkiye‘nin çağdaş ve modern bir demokrasiye kavuşabilmesinin, ancak statükocu memur zihniyetinden kurtulmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Gazeteci - yazar Mehmet Altan, Türkiye‘nin çağdaş ve modern bir demokrasiye kavuşabilmesinin, ancak statükocu memur zihniyetinden kurtulmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Erzurum Girişimci İşadamları Derneği‘nin davetlisi olarak Erzurum‘a gelen Mehmet Altan, ‘Türkiye için Gelecek Perspektifi‘ isimli bir konferans verdi. Altan, Türkiye‘nin dünya ile rekabet edebilmesi için düşünce ve yaşam kalitesinde iyileşmenin gerektiğini ifade etti. Türkiye‘nin temel insan hakları konusu başta olmak üzere birçok alanda yapısal ve temel dönüşümlere ihtiyacının bulunduğuna vurgu yapan Altan, "Kıyaslama kavramımız yok. Dünya ile düşünce ve yaşam bazında kıyas yapamıyoruz. Çünkü çok siyasi bir toplumuz. Hukuksal bilincimiz yok. Memur zihniyetinden bir türlü kurtulamadığımız için, statükocu zihniyetten kurtulamadığımız için dünya çapında bir perspektif ortaya koyamıyoruz" dedi.

"200 YIL ÖNCE KEŞKE BU OKULLAR AÇILSAYDI"

Türkiye‘nin son yıllarda toplumsal, siyasal ve ekonomik gelişim gösterdiğini ifade eden Mehmet Altan, özellikle eğitim alanında yurt dışında açılan okulların Türkiye‘nin imajını güçlendirdiğini anlattı. Altan, "Keşke bu okullar 200 yıl önce açılsaydı. Şimdi çok daha farklı bir Türkiye de yaşıyor olacaktık. Afganistan gibi devletin olmadığı yerlerde Türk müteşebbislerin açtığı okullar var. Bu okullarda yetişen o ülkelerin zeki öğrencileri Türkiye‘ye gelip eğitimlerini burada sürdürseydi teknolojik ve bilimsel olarak belki dünyanın sayılı ülkelerinden birisi haline gelirdik" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE BİLİNMEYENİ BİLMEK İÇİN AÇILIR"

Üniversitelerin, evrenselliğin kapısı olduğunu hatırlatan Mehmet Altan, üniversitelerin şehirlerin ekonomisine katkı sağlamak ya da gençlerin el ele dolaşmasının mümkün olduğu yerler olmadığını anlattı. Bilim adamlarının rektör, dekan seçilmek için çaba harcayacağına nobel ödülünü almak için yoğun emek harcamaları gerektiğini ifade eden Altan,"Üniversite, bilinmeyeni bilmek için açılır. Nobel ödülünü alabilecek kaç tane bilim adamı yetiştiriyoruz. Kaç bilim adamı Nobel‘i alabilmek için çaba harcıyor. Amerika‘da üniversitelerin nükleer tesisleri varken biz bugün Japonya ile nükleer santral kurmak için müzakerelerde bulunuyoruz" sözlerini sarf etti.