“1001 Yılında Türk Havacılığı" Konferansı Esogü‘de Yapıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hezarfen Havacılık ve Uzay Kulübü tarafından düzenlenen “1001. Yılında Türk Havacılığı” konferansı yapıldı.

“1001 Yılında Türk Havacılığı' Konferansı Esogü‘de Yapıldı
ESOGÜ Prof. Dr. Suat Mirza Salonu’nda gerçekleştirien konferansa konuşmacı olarak Starragheckert Türkiye Genel Müdürü Ali Emre Akgüneş katıldı.

1010 yılında Farablı İmam İsmail Cevheri’ye ait olan ilk uçma girişiminden günümüze 1001 yıl geçtiğini belirte Ali Emre Akgüneş, tarih boyunca havacılık üzerine çalışmalarda bulunan ünlü Türk girişimcilerden bahsetti. Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın yaptıkları uçakların yapılış aşamasında ve sonrasında yaşanılan sıkıntılara değinen Akgüneş, havacılık tarihimizde 1930 ile 1940 yılları arasında çok ciddi mesafe katedildiğini ancak 1959 yılında jet uçağı üretimine geçilebilecekken dışarıdan uçak satın alınması ile bu çalışmaların yarıda kaldığını söyledi. 10 yıl gibi kısa bir sürede 351 adet uçak satın alındığını vurgulayan Akgüneş, 1940 yılında Etimesgut ve Gazi uçak motor fabrikalarında 25 adet üretim yaptıktan sonra çalışmalar yarıda kaldı. Dünyanın hava taşımacılığında bugün geldiği noktayı göstermek için Amerikalı bir firmanın 200 bin dolar karşılığı uzay yolculuğu satışına başladı ve kısa bir süre sonra yaklaşık 6 dakika sürecek uzay gezilerini başlatacak. Havacılık alanında ülkemizde varılan noktayı yeterli bulmuyorum. Dünyada şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda yüzde 85’inin kara taşımacılığına dayalı yapılmaktadır. İnsansız hava araçlarının hem askeri amaçlı hem de sivil ulaşımını sağlamak amaçlı yapılması giderek yaygınlaşmaktadır. İnsansız olmasının yüzde 35-40 oranında daha az maliyet getirmektedir" diye konuştu.

Kaynak: İHA