Sanayiciler Pamuk İçin Stratejik Plan Oluşturulmasını İstedi

Türkiye‘de, sekiz sanayi ve ticaret odası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yetkili bakanlık ve kurumlara mektup yazarak pamukla ilgili stratejik plan ortaya konularak verilen desteğin artırılmasını istedi.

Sanayiciler Pamuk İçin Stratejik Plan Oluşturulmasını İstedi
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci ve DSO Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti‘nde basın toplantısı düzenledi. DSO Başkanı Müjdat Keçeci, dünya borsalarında tarihi zirvelerine ulaşan pamuk fiyatlarının Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünü zorladığını belirterek, "Uluslararası piyasalarda pamuk fiyatları son 6 ayda yüzde 131, Temmuz 2010‘dan beri de yüzde 178 oranında yükseldi" dedi.

Tarihin en yüksek seviyelerine tırmanan pamuk fiyatlarındaki bu artışta, Pakistan, Çin, Hindistan ve Avustralya‘da yaşanan doğal afetler ile Mısır‘daki halk hareketinin etkili olduğunu belirten Keçeci, şöyle konuştu: "Pamuk fiyatlarının hızla yükselen bir grafik çizmesi, Türkiye‘nin döviz giderini artırdığı gibi, fiyatların aşırı oynaklık sergilemesi de tekstil ve konfeksiyon sektörü üreticilerinin fiyat verirken büyük belirsizlik yaşamasına yol açmaktadır. Türk tekstil ve konfeksiyon üreticilerinin

pamuk fiyatlarındaki gelişmelerden doğrudan etkilenmesinde, Türkiye‘nin kendi kendine yeterliyken pamuk ithalatçısı bir ülke haline gelmesinin payı büyük. Pamuk yıllar yılı ihmal edilmiş ve bunun sonucunda Türkiye bu özellikle üründe dışa bağımlı hale gelmiştir"

PAMUK TARLALARI KELEK TARLALARINA DÖNÜŞTÜ

Türkiye‘de 2000-2008 döneminde pamuk ekim alanlarının yüzde 25 oranında azaldığını, son yıllarda kazanç sağlayamayan pamuk üreticilerinin başta mısır olmak üzere alternatif ürünlere yöneldiğini ifade eden Müjdat Keçeci, "Öyle ki, Söke Ovası‘nın pamuk ekim alanlarının yerini kelek tarlaları, Denizli‘nin pamuk tarlalarının yerini ise nar bahçeleri aldı" dedi. Pamuğu, Türkiye‘de üretmek ve kullanmak zorunda olduklarını belirten DSO Başkanı Müjdat Keçeci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye‘de pamuk

üretiminin artırılması için tarım alanlarının toplulaştırılması, verimliliğin artırılması, üretim ve toplamada teknolojiden yararlanılması, pamukta kirlenmenin önüne geçilmesi ve pamuk ekim alanlarının artırılması gerekmektedir. İyi planlama, doğru destek ve teknoloji temelli üretim ve toplama ile Türkiye 1, 1.5 milyon ton pamuğu rahatlıkla üretebilir"

22 milyar dolarlık iş hacmine sahip tekstil ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi olan pamukta dışa bağımlılığı azaltmanın ülke çıkarları açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Keçeci, şunları söyledi: "Bu amaçla ekimi cazip kılacak şekilde pamuğa verilen destek artırılmalı ve bu destek en geç Aralık ayında açıklanmalı. Prim ödenmelerindeki muhtemel haksız kazançların önüne geçilebilmelidir. Denizli Sanayi Odası, Adana Sanayi Odası, Aydın Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Gaziantep Sanayi

Odası, Kayseri Sanayi Odası, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak 1.5 milyon ton pamuk üretmek için Türkiye‘nin pamuk ile ilgili stratejik planını ortaya konmasını ve pamuğun stratejik ürün olarak ele alınıp desteklenmesini istiyoruz."

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, konuyla ilgili odaların ortak imzasıyla hazırlanan mektubu başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlık ve odalara gönderildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA