Görme Ve İşitme Engelli Çocuklar İçin Sinema

Ankara‘da görme ve işitme engelli vatandaşların sinema, tiyatro ve opera gibi etkinlikleri izleyebilmeleri için sesli ve yazılı betimleme yapılarak hazırlanan ‘Kayıp Balık Nemo‘ isimli filmin galası yapıldı.

Antares AFM Sinemaları‘nda yazılı ve sözlü betimleme yapılan ‘Kayıp Balık Nemo‘ isimli filmin galası yapıldı. Gösterim öncesi konuyla ilgili açıklama yapan Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Kenan Önalan, görme ve işitme engellilerin rahatça sinema, tiyatro, opera gibi etkinlikleri izleyebilmeleri için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Şu ana kadar 30‘a yakın uzun metrajlı ve 15 kısa metrajlı filmin sesli ve yazılı betimlemesinin yapıldığını kaydeden Önalan,

aralarında ‘Yahşi Batı‘ ve ‘Başka Dilde Aşk‘ gibi sinema filmlerinin bulunduğu 15 eserin DVD‘sinin yayımlandığını kaydetti. Bu filmlerin DVD‘lerinin dil seçenekleri arasında ‘‘yazılı betimleme‘‘ ve ‘‘sözlü betimleme‘‘ seçeneklerinin bulunduğunu belirten Önalan, "Böylece, engellilerin duyamadığı ya da göremediği efektler ve ayrıntıların sesli veya alt yazılı olarak aktarılmaktadır. Bir filmin betimleme yapılmasının maliyeti 4 bin lira. Bu filmin bütçesi göz önüne alındığı zaman çok ciddi bir rakam değil.

Biz

bütün filmlerin sesli ve yazılı betimlemesinin yapılması yönünde yasal bir düzenleme yapılmasını istiyoruz‘‘ dedi.

Düzenlenen kokteylin ardından yaklaşık 400 görme ve işitme engelli çocuk ayrı ayrı salonlara alınarak sesli ve yazılı betimlemesi yapılan ‘‘Kayıp Balık Nemo‘‘ filmini izledi. Gösterime protokolde bulunanların gözleri siyah kumaş bantla kapatıldı. Böylece, filmi izlerken görme engelli çocuklar ile aynı duyguları hissetmeleri sağlandı.

Gösterim sırasında gözlerini bantla kapatan Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, engeli olmayanların her türlü filmi izleyebildiğini söyledi. Böyle bir ortamda kendimize böyle bir engeli koyduğumuz zaman onların durumu gerçekten zor olduğunu kaydeden Köksal, "Sorumluluk yine bize ait. Onların da anlayabileceği filmler yapmak lazım. Bu konuda film yönetmenleri ile filmi çekenlere büyük görev düşüyor. Onları da düşünmeleri gerekiyor‘‘ dedi.

Gazetecilerini sorularını cevaplandıran Köksal, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema filmlerinin DVD‘lerine engelliler için de betimlemenin yapılması için bir işbirliği düşünüyoruz. Buradan çıkınca bu projeyi ilgili kurumlarla hayata geçirmek için görüşmeye başlayacağız‘‘ dedi.

Gösterimi izleyen çocuklar da betimlemeli filmleri daha iyi anladıklarını ifade ettiler.

Kaynak: İHA