Windows Phone 7'li akıllı telefonlar ucuzluyor

Üretici firmalar WP7'li ürünlerini ucuza veriyor. LG E900 Optimus 7: HTC Trophy'nin aynısı. Çıkış fiyatı 380 Avro idi şimdiyse 190 Avro...

Microsoft'un büyük umutlarla tasarladığı yeni işletim sistemi WP7 ile gelen modeller üretici firmalar tarafından sık aralıklarla ve kaydadeğer oranlarda indirime tabi tutuluyor.

Hal böyleyken, beklenen talebi bir türlü göremeyen WP7 tabanlı modeller yaşanan bu indirimler ertesinde muadil teknik özelliklere sahip örneğin Android tabanlı akıllı telefonlardan çok daha uygun bir fiyatlara satın alınabilir duruma erişti bile.

Örneğin biz burada sadece her üreticinin bir adet WP7 tabanlı üst seviye akıllısını ve fiyat eğrisini verelim:

HTC 7 Trophy: Qualcomm'un 1GHz'lık işlemcisi ile gelen ve 512MB RAM miktarına sahip olan bu akıllının 3.8-inç'lik (480×800) kapasitif formda dokunmatik ekranı ve 8GB da dahili hafızası mevcut. İlk çıkışını 400 avro'dan yapan model halihazırda 180 avro'ya satın alınabilir durumda.

Samsung i8700 Omnia 7: HTC Trophy'nin genel anlamda aynısı sadece ekranı 4-inç'lik büyüklüğe sahip ve AMOLED formda. 500 avro'dan çıkmıştı, 1 ayda 400'e düştü şimdiyse 250 avro seviyesinde.

LG E900 Optimus 7: HTC Trophy'nin aynısı. Çıkış fiyatı 380 avro idi şimdiyse 190 avro.

Şu an tahmin ediyoruz ki hepinizin aklında aynı soru var: Acaba Nokia WP7'yi kurtarabilecek mi?

Analizcilere göre bu sorunun cevabı açık olarak evet. Ki hem IDC hem de Gartner 2015 yılında WP7'nin Android'in hemen gerisinde 2. sıraya yükseleceğinde hemfikir.

Ama benim merak ettiğim kısım ise biraz daha çetrefilli. Şöyle ki Nokia'nın MS'e olumlu katkıda bulunacağı kesin ama acaba WP7'nın üst segment penetrasyonu ne seviyede olacak? Symbian'ı bırakacak olan Nokia'nın WP7 tabanlı orta seviye modellerde sıkıntı yaşamayacağı ortada. Peki ya üst segment modellerde Android ve iOS karşısında ne düzeyde başarı sağlanacak? Ne de olsa üst segment satışları mali raporlarda önemli bir yer teşkil eden OSF (Ortalama Satış Fiyatı) altbaşlığı ile direkt olarak doğru orantılı. Kaldı ki Nokia zaten halihazırda Symbian ile tabir yerindeyse kendi yağında gayet güzel biçimde kavrulup gidiyor. Keza tüm mali raporlar da bunu doğrular biçimde giriş ve alt/orta seviyede çeyreklik rutin değişimler haricinde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını gösteriyor.

Yani dememiz o ki, eğer Nokia WP7 ile üst seviyede beklenen atağı gerçekleştirmezse WP7 seçiminin doğruluğu da zaten anlaşmadan memnun olmayan ve tetikte bekleyen bazı yönetim kurulu üyeleri ve hissedarlar tarafından yeniden gündeme getirilecektir. Ki bu da Nokia da ciddi bir kargaşaya yol açabilir. Velhasıl tabii tüm bu konular için henüz net birşey söylemek mümkün değil. Ama gerçekten de Nokia'nın neler yapabileceğini sektörün kaderini dahi bir derece etki edecek denli büyük önem taşıyor.