Putin, Duma‘da Seçim Hedeflerini Açıkladı; Kişi Başına 35 Bin Dolar

Rusya Başbakanı Vladimir Putin yıl sonunda yapılacak parlamento seçimleri ve 2012 Mart ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin yıl sonunda yapılacak parlamento seçimleri ve 2012 Mart ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma‘da ülkenin gelecek vizyonu ile ilgili değerlendirmede bulunan Putin, hedeflerinin on yılda ilk beş ekonomi arasına girilmesi ve kişi başına milli gelirin de 35 bin dolara çıkarılması olduğunu söyledi. Konuşmasında seçimlere değinmeyen Rusya başbakanı, on yıllık ekonomik büyüme sosyal refahla ilgili popülist mesajlar verdi.

"Doğrusunu söylemek gerekirse modern dünyada güçlü değilseniz, birilerinin size öngördüğü şekilde hareket etmek zorundasınız" tespitinde bulunan Putin, tavsiye kılıfında zorla bağımsız ülkelerin içişlerine müdahalelerin yaşanabildiğini kaydetti. Bağımsız ve güçlü olunması gerektiğine değinen Putin, "Gayri safi milli hasıla büyüklüğü açısından Rusya ilk beş ekonomi arasında olmak zorunda" dedi. Putin‘e göre kişi başına milli gelir de İtalya ve Fransa‘da olduğu gibi 35 bin doları bulması gerekiyor.

RUSYA 2011‘DE YÜZDE 4,2 BÜYÜYECEK

2000‘de ilk devlet başkanı olarak seçildiğinde Rusya‘nın Avrupa‘nın en fakir ülkelerinden Portekiz‘in ekonomisi ile aynı seviyede olduklarını hatırlatan Putin, "İş verimliliği açısından önümüzdeki on yılda iki katına çıkmak zorundayız. İnovasyonun bunda payı yüzde 12‘lerden yüzde 25-35 aralığına çıkması gerekiyor. Rusya‘nın yeni bir endüstriyel ve teknolojik büyüme dalgası oluşturacağına inanıyorum... Rekabet gücünü oluşturabilmek için bundan başka da alternatifimiz yok" tespitinde bulundu.

Rusya‘nın yıllık yabancı yatırım rakamlarını da 40 milyar dolar seviyesinden 60-70 milyar dolar gibi rakamlara çıkarması gerektiğini kaydeden Putin, 2012 sonuna kadar ekonomik kriz sürecinden kaynaklanan problemlerin tamamı ile ortadan kaldırılacağını belirtti. Ekonomik büyüme ve enflasyon rakamaları ile ilgili de bilgi veren Putin şu ifadeleri kullandı: "2010‘da Rusya ekonomisi yüzde 4 büyüdü. Bu G8 ülkeleri arasından en iyi rakam. Bu yıl içinde yüzde 4,2‘lik bir büyüme bekliyoruz. Enflasyon rakamları da yüzde 6,5-7,5 aralığında olacak. Geçen yıl yüzde 8,8‘di."

"STRATEJİ-2020" PLANI HAZIRLANIYOR

Rusya‘nın sürdürülebilir bir ekonomik büyüme seviyesi yakalayabilmesi için bir on yıla ihtiyacı olduğunu ifade eden Rusya Başbakanı, "Hükümetten bir grup ve uzman heyet Strateji-2020 planı üzerinde çalışıyor... Modernizasyon, kalite artırımı, insana yatırım öncelikli konular..." şeklinde konuştu.

Rezerv fonlarının yıl sonuna kadar 50 milyar dolar ve Ulusal Refah Fonu‘nun da 92 milyar dolara çıkmasını öngördükleri bilgisini veren Rusya başbakanı, bunun istikrar ve emeklilerin refahı açısından bir garanti oluşturduğunu vurguladı.

"KUZEY AKIM" TEMMUZDA AKTİF OLACAK

Rusya Başbakanı Putin Avrupa ülkelerine doğalgaz taşıyacak alternatif boru hatlarından Kuzey Akım‘ın da Temmuz ayında aktif hale geleceği müjdesini verdi. Her birinin kapasitesi 27,5 milyar metreküp olan iki ayrı hatla Avrupa‘ya ulaşılacağını hatırlatan Putin, Ekim ayında da Avrupalı müşterilerin hattan gelecek doğalgazı kullanmaya başlayacaklarını belirtti.

Askeri alanda füze savunma sistemlerinin 2013‘ten itibaren iki katına çıkarılacağını ifade eden Putin, "Savunma gücümüze yeni RS-24 Yars, Bulava ve İskender M stratejik ve taktik füze savunma sistemleri ekleyeceğiz" dedi. Putin savunma bütçeleri ile ilgili harcamaların da yurt dışı alımlara ayrılmaması gerektiğinin altını çizdi.