Kadın Azmağı Çalılıkları Yandı

1. derece doğal SİT statüsü olan, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinde bulunan Akyaka Kadın Azmağı sazlıklarında yer alan çalılıklarda çıkan yangında yaklaşık 2,5 hektarlık alan yanarak zarar gördü.

Ula’ya bağlı Akyaka beldesinde bulunan, yaz sezonu boyunca tur tekneleri ile gezilen ve yaklaşık 55 bin kişinin ziyaret ettiği Kadın Azmağı’nda, alanın denize yakın olan çalılıklarında nedeni tam olarak tespit edilemeyen bir yangın çıktı. Kadın Azmağı’nda yaklaşık 65 farklı kuş türünün üreme alanı bulunurken, alandaki canlıların yangından olumsuz etkilendiği öğrenildi.

KADIN AZMAĞI

Yaz sezonu boyunca 55 bin ziyaretçinin tur tekneleri ile gezdiği, 1. derecede doğal SİT statüsü bulunan ve aynı zamanda Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Kadın Azmağı yaklaşık 65 farklı kuş türüne üreme alanı sağlıyor. Yangının bölgede halihazırda yuvalamaya başlayan su ve ötücü kuşlarını, sürüngenleri ve diğer canlı türlerini etkilemiş olduğu tahmin ediliyor.

Sazlıklar oluşturdukları serin ve gölgelik ortam sayesinde çok sayıda canlının barınmasına imkan tanıyor. Yanmış olan alanda zedelenen besin zincirinden ötürü ve açılan çıplak alanın sivrisineklerin de hızla üreyeceği bir ortama dönüşeceği öngörülüyor.

Kaynak: İHA