İtalyanlar Didim’De

Geçtiğimiz Şubat ayında İtalya’nın İmperia kentinde yapılan kongre ve fuara katılmak üzere davet edilen Didim Ziraat Odası yönetimi, ‘Dünya Akdeniz Ülkeleri Zeytin Üreticileri Birliği’ Genel Başkanı Enrico Lupi ve beraberindeki heyeti ağırladı.

Cuma akşam saatlerinde Didim’e gelen heyet, Didim Ziraat Odası yönetimince karşılandı. Heyet ilk olarak verilen akşam yemeğinde ağırlandı. Kamacı 2 Restaurant’ta verilen yemekte Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Ak, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe ve İtalya ziyaretine katılan Didim heyeti katılırken, İtalya heyetinden ise Dünya Akdeniz Ülkeleri Zeytin Üreticileri Birliği Genel Başkanı , İtalya Zeytinyağı Şehirleri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, İmperia Endüstri ve Tarım Uzmanı olan Enrico Lupi, İtalya Zeytinyağı Şehirleri Birliği Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Castelvetrano Belediyesi Divan Başkanı Francesco Lombardo, İtalya Zeytinyağı Şehirleri Birliği Başkan Yardımcısı ve Candela Belediye Başkanı Antonio Savino Santarella ile İtalya Zeytinyağı Şehirleri Birliği Uluslararası İlişkiler Danışmanı Antonio Balenzano katıldı.

Yemek öncesi gazetecilere bilgiler veren Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim’in Türkiye’deki zeytin üretiminde 4. olduğunu söylerken “Biz artık birinciliğe oynamak istiyoruz. Bunun için de İtalya’ya gidip yerinde incelemelerde bulunduk. Biz orada kalite ve paketlemeyi gördük ama üretimde onlarda daha ilerideyiz” dedi.

Dünya Akdeniz Ülkeleri Zeytin Üreticileri Birliği Genel Başkanı Enrico Lupi ise Didim’e yaptıkları ziyaretle ilgili şunları kaydetti; “Bizim orada konuşmalarımız görüşmelerimiz oldu. Biz buraya bir dostluk çerçevesinde geldik. Biz orada Didim’den gelen dostlarımızı bazı yerleri gezdirdik, yapabileceklerimiz üzerine konuştuk. Aynı şekilde burada da dostluk çerçevesinde iş birliği yapmak üzere geldik ve bu çatı altında olmayı istiyoruz.”

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise Didim’de 1 Milyon zeytin ağacı olmasından dolayı bu tür çalışmalara önem verdiklerini söylerken, “Burada bu sayı daha da artacaktır. Bu anlamda şişeleme ve pazarlama anlamında bu çalışmaların artması lazım. Biz İtalya’ya gittiğimizde şişeleme ve pazarlama konusunda bilgiler edindik. Akdeniz Bölgesi bu anlamda çok önemli bir yer, bizim ülkemizde de ilçemizde de bu tür çalışmaların yapılması önemli. Biz bu anlamda üretmeliyiz, zeytinyağını tanıtmalıyız. Zeytinyağı tüketimimizin ülkemizde kişi başına 1,5 litre, İtalya’da ise bu rakam 22 litre düzeyinde olduğunu öğrendik. Biz de kendi ülkemizde zeytinyağına önem vermeliyiz. Avrupa’ya satamazsak Uzakdoğu’ya bunu tanıtmalıyız. Bu anlamda da bu tür çalışmalar önemi her geçen gün artıyor.”şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA