Everest‘te Türk Bayrağı Sayısı Artacak

Türkiye‘de, dünyanın en yüksek dağı olan Everest‘e tırmanan dağcı sayısının artırılması, Türk bayrağının dalgalanması için tırmanışlar düzenlenecek.

Türkiye Dağcılık Federasyonu, dağcılık sporunun gelişmesi için yurt içi ve yurt dışında çeşitli faaliyetler programladı. Dağcılık sporunda gün geçtikçe 7 bin metre üzeri tırmanış sayısı artarken, 851 kulüpten yaklaşık 27 bin dağcı yüksek rakımlara çıkarak dünya çapında dereceler elde ediyor. Özellikle 2011 yılı ve sonraki faaliyet programında Çin‘in Nepal sınırı üzerinde yer alan çıplak güneydoğu, kuzeydoğu ve batı sırtları en yüksek noktalara ulaşan 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı‘na tırmanan

Türk sayısının artırılması hedefleniyor. Dünyada önemli tırmanışlar arasında gösterilen Everest‘te dalgalanan Türk bayrağı sayısının artırılması amaçlanıyor.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, 2011 yılında 116 faaliyet programının hazırlandığını, dağcılık sporunun sevdirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti. Özellikle 7 bin metre üzerindeki tırmanış sayısının giderek artığını ve kendilerinin de bu yönde destek çalışmalarının olduğunu ifade eden Karaca, "Dağcılık en yüksek dağlara çıkmakla değerlendiriliyor. Türkiye‘de, Everest‘e çıkan dağcılar var. 4 yıl içerisinde 7 bin metre tırmanışları sayısı arttı.

Everest‘e daha çok gençle, insanla tırmanışlar yapmak istiyoruz. Everest‘e daha çok insanın gitmesini istiyoruz. Ülkemizde de tırmanmadık yer bırakmak istemiyoruz" dedi.

Dağcılık sporunun gün geçtikçe geliştiğini belirten Karaca, dağcılık, spor tırmanma ve dağ kayağı branşlarında çalıştıklarını, sporcu sayısının 27 bine, kulüp sayısının 851‘e yükseldiğini belirtti.

Kaynak: İHA