Domder, Otizmli Hastaların Sorunlarına Çözüm Aradı

Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği (DOMDER), 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmli hastaların sosyal ve eğitim sorunlarını masaya yatırdı.

Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği (DOMDER), 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmli hastaların sosyal ve eğitim sorunlarını masaya yatırdı.

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu‘nda yapılan toplantıya Eğitim Bilimleri Doktoru ve Otizm Uzmanı Armelle Darcel Thomas, Psikiyatr Frank Metayer ve Diyarbakır AK Parti Milletvekili Abdurrahman Kurt katıldı. DOMDER Başkanı Mine Onur, otizm hastalarının özel eğitimle beceriler kazanabildiğini söyledi. Otizmin ömür boyu süren bir engel türü olduğunu ifade eden Onur, bu hastalıkla mücadele eden ailelerin büyük zorluklar çektiğini belirtti.

Otizm Uzmanı Thomas ise yaygın gelişimsel hastalıkları (Otizm) olan kişilerin sosyal hayata katılmasının çok zor olduğunu söyledi. Thomas, bu tür hastalığı olanlarda hem sağlık hem de eğitimin düzenli bir şekilde takip edilmesi gerektiğine vurguladı.

    Otizm hastalığının kişiden kişiye değişebildiğini söyleyen Thomas, aynı kişide de zamanla değişebildiğini söyledi. Hastaların fotoğrafik hafızaya sahip olduklarını kaydeden Thomas, kelimelerin sadece ilk anlamlarını anladıklarını ifade etti. Thomas, sosyal hayata uyumlu hale gelebilmeleri için profesyonel kişilerin veya ailelerin çok önemli olduğunu aktardı. Bazı otizm hastalarında zeka kapasitesinin yüksek olabileceğini belirten Thomas şunları dile getirdi: “Otizm hastalığı erkek hastalarda kızlara göre daha fazla görülebiliyor. Ortalama her 4 erkekten birinde otizm hastalığı görülürken kadınlarda ise bazen 1 ülkede 1 hasta bulunabiliyor. Otizm hastalığı 8 ayrı kategoriye ayrılıyor.”