Çevrecilerin İluh Deresi Tepkisi

İluh Deresinde son zamanlarda yeniden petrol türevlerinin akması çevrecilerin sert tepkisine neden oldu.

Son günlerde İluh Deresinde yeniden petrol türevlerinin akması çevrecilerin tepkilerine neden oldu. Geçen yıl İluh deresindeki petrol kirliğini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne taşıyan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yetkilileri, petrol kirliliğine sert tepki gösterdi. Daha önce yargı yoluna başvuran Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa yaptığı açıklamada, durumu sorumsuzluk olarak niteledi. Argünağa, şöyle konuştu: "İluh Deresinde yine petrol türevlerinin, atıklarının akması büyük

sorumsuzluktur. Utanç verici bir durum var. AİHM‘ deki davamızın görülmesini bekliyoruz. Ancak sorumsuzluk sürüyor. İluh deresindeki petrol kirliliğini geçtiğimiz Cuma günü (1 Nisan‘da) yine fotoğraflarla belgeledik. Gece boyunca ciddi petrol atığı yaşanmıştır. Çevreden sorumlu resmi kurumların da sorundan haberdar olduklarını öğrendik. Sakatatlar Pazarı‘nın yanındaki boru hattından sürekli petrol türevleri akmaktadır. Petrol atıkları bariz şekilde görülüyor. Malum kirlilik olduğu gibi Dicle‘ye akıyor.

Dicle‘deki doğal yaşama büyük zarar verildiğine inanıyoruz. Söz konusu boru hattının TPAO‘ya ait olduğunu biliyoruz ve bu durum daha önce tarafımızca belgelenmiştir. TPAO yetkililerinin acilen bu konuda yerinde basın toplantısı yapmalarını istiyoruz. Bu toplantıya bizi de davet etsinler. Bu sorumsuzluğa seyirci kalmayacağız".

Kaynak: İHA