Bakan Eroğlu Torbalı‘da Sivil İnisiyatif‘i Dinledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin Harmandalı‘ndaki çöp alanını Torbalı Taşkesik köyüne taşıma planına karşı çıkan Torbalı Ticaret Odası önderliğindeki Sivil İnisiyatif üyeleri, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştü.

Ödemiş‘te inşa edilecek barajın temel atma törenine katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Torbalı‘da düzenlenen toplantıya katılıp sıkıntıları dinledi. Çöp konusunda son sözü söyleyecek olan Bakan Eroğlu, kendisine aktarılan sorunu bizzat takip edeceğini, Taşkesik köyündeki alanın katı atık bertaraf tesisi için uygun olmaması halinde Büyükşehir Belediyesi‘ne başka bir yer göstereceklerini söyledi. Bakan Eroğlu‘nun, konuşmasının sonunda sarf ettiği, ‘Bize bir yemek verdiniz, saatlerce katı atık

bertaraf tesisi için sıkıntınızı akardınız‘ sözü salondakilerin gülümsemesine neden oldu.

ÇINAR: "ÇÖP TORBALI‘YA LAYIK DEĞİL"

Taşkesik köyünde kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisine karşı oluşturulan Sivil İnisiyatif‘in daveti üzerine Ödemiş ziyareti öncesi Torbalı‘ya uğrayan Bakan Eroğlu, yaklaşık 300 kişiden oluşan heyet ile toplantı yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Behçet Çınar, Torbalı‘nın çöp tesisini hak etmediğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin 2 yıldır kendilerini dinlemediğini ancak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu‘nun Ankara‘dan Torbalı‘ya gelerek bölge sorunları

hakkında bilgi edindiğini ifade etti. Torbalı‘nın son yıllarda geliştiğini söyleyen Çınar, "Bu bölgenin çöpe uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu yöne yeniden teknik bir incelemenin yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"TAŞKESİK‘TE ÇÖP KONUSUNU BİZZAT TAKİP EDECEĞİM"

"Su meselesini çözdüğümüz gibi İzmir‘deki katı atık meselesini de çözmek boynumuzun borcu" diyerek sözlerine başlayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Torbalı‘nın kendisi için çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Eroğlu konuşmasında Torbalı‘da hastane yapımı için Fidanlık Mühendisliği arsasından yer verdiklerini belirterek, "Torbalı‘ya sadece hastane yeri vermekle kalmıyoruz. Aslanlar, Karakızlar ve Saipler köyüne gölet inşa edeceğiz. Torbalı‘ya 3 tane gölet yapmak bize nasip olacak" diye konuştu.

"Katı atık ülkemizin en büyük problemlerinden biri" diyerek Taşkesik köyüne yapılması planlanan tesis hakkında görüşlerini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Düzenli depolanmayan katı atıklar hem sağlığı hem de çevreyi olumsuz etkiler. Bu tür atıkların düzenli bir şekilde depolanması gerekir. Belediyeler bizden bu konuda yer talebinde bulunuyor. Çöp sağa sola atıldığı zaman kimsenin sesi çıkmıyor ancak bu tür bir tesis kurulacağı zaman ayaklanmalar yaşanıyor. Taşkesik‘teki konu bana ilk kez intikal etti. Bu

konu hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değilim. Şu an ön değerlendirme çalışması yapılıyor. Arkadaşlarıma talimat verdim, geniş çaplı bir araştırma yapacaklar. Konuyu bizzat takip edeceğim. Taşkesik resimlerde göründüğü kadarıyla güzel bir yer. Orman‘dan ön izin çıkmış. Kati izin için bu alanı ben de inceleyeceğim. Uygun değilse Büyükşehir Belediyesine yeni bir alan göstereceğiz" dedi.

Eroğlu Torbalı‘da otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu bulunmadığını belirterek bu yıl haziran ayına kadar bir istasyonun devreye sokulacağını müjdeledi.

Eroğlu‘nun konuşmasının ardından yemeğe geçildi. Yemeğin ardından ise Bakan ve beraberindeki heyet temel atma töreni için Ödemiş‘e hareket etti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu‘nun katıldığı toplantıda; İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Adnan Yaşar Görmez, MHP İlçe Başkanı Musa Serbest, SP İlçe Başkanı Ahmet Sertcan, işadamları, bazı köy muhtarları ve davetliler hazır bulundu.

Kaynak: İHA