Bakan Demir Kayseri‘de

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kaçak yapılaşmaya karşı geliştirilen yeni düzenlemenin 2012 yılının ilk ayında yürürlüğe gireceğini belirterek, "Dünyada henüz birçok ülkede uygulamaya geçmemiş önemli sistemleri, bilgi teknolojilerini de kullanarak devreye aldık" dedi.

1000 kişilik öğrenci yurdunun temel atma törenine katılmak üzere Kayseri‘ye gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Vali Mevlüt Bilici‘yi makamında ziyaret etti. Burada konuşan Bakan Demir, yapı denetimini 81 vilayete yaygınlaştırdıklarını söyleyerek Kayseri‘de de 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 17 yapı denetim kuruluşuna yetki verdiklerini belirtti. Bakan Demir, "Yapı denetimi hususunda kuruluşlara yetki belgesini verdik, şu anda faaliyetlerine başladılar ve bununla ilgili çalışmaları gözden

geçireceğiz. Kayseri‘deki bu uygulamaları diğer şehirlere örnek oluşturuyor. Öte yandan yapılacak binalarda artık ruhsat alan her binaya enerji kimlik belgesi veriyoruz. Başlattığımız bu uygulamayı Kayseri‘de titizlikle yürüten belediyelerimize özel hassasiyetinden ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Geçmiş yıllarda yapı kooperatifi ile alakalı büyük güven kaybının yaşandığını anımsatan Bakan Demir, "Yapı kooperatifi konusunda sistem çok sağlıklı kurulamadığı ve yönetilemediği için boşluklar vardı. İnsanlar ev sahibi olmak için bir araya geliyorlardı ama mağduriyetleri söz konusuydu. Bununla ilgili yeni bir elektronik yazılım hazırlıyoruz. 2011 yılı içerisinde işletmeye alacağımız bu yazılımla insanların yeniden yapı kooperatifçiliğine güveni oluşacağına inanıyorum. Sistem, ödeme öncesi konut sahibi

olması yönünde oluşacak. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.

"Özel Yap Sat Müteahhitliği ile yapım alanındaki yapı sistemi kayıt altına alınıyor. Burada da ruhsata aykırı yapıların aksaklıkları yeni sistem ile yüzde 100‘e yakını hafızalardan sileceğiz" diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada henüz birçok ülkede uygulamaya geçmemiş önemli sistemleri, bilgi teknolojilerini devreye aldık. Bununla ilgili de sistemlerin daha sağlıklı ilerlemesi adına bakanlığın teşkilat yapısı değişecek. Ümit ediyorum bu çalışmalarımız diğer alanlardaki çalışmalara katkı sağlayacaktır."

Vali Mevlüt Bilici ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bakan Demir‘e vazo hediye edip anı defterini imzalattı.

Kaynak: İHA