YSK, kadın adaylardan askerlik belgesi istemiş

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kendilerine yönelik aldığı 12 haziran seçimlerine katılmama kararını "hak gaspı" olarak değerlendirdi.

YSK, kadın adaylardan askerlik belgesi istemiş
YSK‘dan bağımsız adaylara veto (Son Detaylar)

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş adıyla yapılan yazılı açıklamada "Partimiz YSK tarafından 'memnu hakların iadesi' ve 'askerlik belgesi eksikliğinden' veto yemiştir. YSK tarafından Partimize ve BDP'nin desteklediği bağımsız adaylara ilişkin kararı hukuki değil siyasi bir karardır. Bu kararlarla 12 Haziran seçiminin meşruiyeti bugünden tartışmalı hale gelmiştir. Yüzde 10 seçim barajıyla, anti-demokratik seçim yasaları yetmiyormuş gibi hukuku bir kılıç gibi elinde tutunlar şimdi de Partimizin ve BDP adaylarının seçimlere katılma hakkını gasp etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Partinin kadın adaylarının askerlik belgesi kontrolüne kadar varan trajikomik taleplere maruz kaldığının belirtildiği açıklamada, "ÖDP'nin ya da 1973 mahkumiyeti, 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefeti bahane olarak kullanılan BDP adaylarının durumu bu dayatmanın hukuki değil, kasıtlı bir siyasal tercih, demokrasi güçlerine yönelik bir seçim darbesi olduğunu gösteriyor." kaydedildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"YSK, seçimlerin özgürce gerçekleştirilmesinden sorumludur. Askerlik şubesi değildir. Ayrıca, askerlik ile ilgili sorgulama YSK'nın bilgisayarın tek tuşuna basarak edinebileceği belgelerdir. Kaldı ki askerlik belgelerinin tamamlanması için yasal olarak 12 Haziran'a kadar süre vardır. Askerlik belgesi Anayasa'nın 76. maddesine göre 'tam hukuksuzluk' -süreye tabi olmayan- belgedir. Bu konuda YSK'nın örnek kararı da bulunmaktadır. İstenirse giderilemeyecek hiçbir durum söz konusu değildir. Yüzde 10 seçim barajı yetmiyormuş gibi türlü bürokratik engellerle, sözde hukuksal süreçlerle keyfi bir tutum içerisinde 'astığım astık kestiğim kestik' tavrı gösterilmektedir.Bu karar, Kürt sorununda 'şiddete dayalı çözümün', öte yandan da sosyalistlere yönelik sindirme, yasa dışı ilan etme çabasının bir parçasıdır. YSK, özgür bir seçimin önünü açmalı ve aldığı kararı düzeltmelidir. ÖDP, konuyla ilgili itiraz hakkını kullanacak, seçimlere ilişkin tavrını da 23 Nisan Cumartesi günü yapılacak Parti Meclisi toplantısında belirleyecektir."