'Hukuki haklarımızı kullanacağız'

Bağımsız adaylar Ertuğrul Kürkçü ve Sırrı Sakık, YSK'nın bağımsız adayları veto ettiği kararı eleştirdi. Bu kararın siyasi bir karar olduğunu savunan Sakık, Türkiye'nin toplumsal dokularıyla oynanmak istendiğini ileri sürdü. Kürkçü'de hukuki haklarını kullanacaklarını söyledi.

'Hukuki haklarımızı kullanacağız'
YSK‘dan bağımsız adaylara veto (Son Detaylar)

YSK, BDP'nin desteklediği 7 isim dahil 12 bağımsız adayı veto etti. Bağımsız adaylar Ertuğrul Kürkçü ve Sırrı Sakık YSK'nın bu kararını dün akşam NTV ekranlarında yayınlanan Mirgün Cabas ile Her Şey programına değerlendirdi.

Leyla Zana gibi, Hatip Dicle gibi, Sebahat Tuncel gibi, Gülten Kışanak gibi birlikte siyaset yapmaya hazırlandığı isimler gibi Kürkçü de bu seçime katılamayacak.

Cabas'ın, "Kararı nasıl öğrendiniz" öğrendiniz sorusuna Kürkçü, "Henüz ortada bir resmi teblikat yok. Günümüzdeki Türkiye'de siyasi ve hukuki işler medya üzerinden görüldüğü için, sonuçta ajans ve televizyon haberlerinden bunları duymuş bulunuyoruz. Elimizde resmi bir açıklama yok" diye cevap verdi.

Ortada yanlış bilgi olduğunu düşündüğünü ifade eden Kürkçü, "Orada kesin hüküm yok. YSK geçici listeyi yayınladı. Bu geçici listeye itiraz süresi henüz dolmadı. Ayın 25'ine kadar bu süre illiyor ve bu kararların yeniden gözden geçirilmesi için hakkımız var. Ve bu hakkımızı kullanacağız" dedi.

"Verilen kararın benim açımdan ve diğerleri açısından, özellikle birlikte seçime gireceğimiz blok mensupları açısından geçersiz olduğunu düşünüyorum" diyen Kürkçü, "Kendimi sonraya bırakayım şu an milletvekili olan Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel'in milletvekili seçilme yeterliliklerinin olmadığına, YSK'nın nasıl karar verdiğine akıl erdirebilmiş değilim. Ben bunun kabul edilebilir bir yorum olamacağını düşünüyorum. Ben YSK'nın bu kararından döneceğini biliyorum. Eğer dönmezse o zaman kendi açımdan şunu diyebilirim ortada bir kısıtlayıcı, muhafazakar, özgürlükçü olmayan bir yorum vardır. Biz hukuki haklarımızı kullanacağız" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL DOKULARIYLA OYNANMAK İSTİYOR"

Sakık ise, "Nasıl bir tavır almayı düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, "Ben üç dört gündür buradayım. İki kere YSK Başkanıyla YSK'da birebir görüştüm. Tek tek arkadaşlarımızın dosyalarını inceledim ne yapabiliriz diye sorduk. Bize şu söylendi; sadece Ağrı'da Murat Öztürk ile ilgili bir yasaklama kararının olduğunu onun dışında herhangi bir sorun olmadıydı. Ama buna rağmen ajanslara böyle bir şey düştü" diye konuştu.

Önce asparagas bir haber olduğunu düşündüklerini söyleyen Sakık, "Ama ne yazık ki sonrada bu haberin doğru olduğunu öğrendik. Türkiye'nin toplumsal dokularıyla oynanmak isteniyor. Aslında burada hukuki bir karar yok. İki milletvekili arkadaşımız Sebahat Tuncel ile Gülten Kışanak milletvekili. Bugüne kadar bir mahkumiyet yok, bu arkadaşlarımızdan belge istemek bile abestir ve bu arkadaşlarımız seçim dışında bırakılıyor" ifadelerini kullandı.

YSK'nın daha önce Leyla Zana ve Hatip Dicle ile ilgili kararının olduğunu belirten Sakık, "Bu karar Zana ve Dicle ile birlikte aynı süreci paylaşan, aynı cezayı alan Selim Sadak 2009'da YSK'nın verdiği bir kararla bugün belediye başkanı. Birbiriyle bu kadar çelişen kararlar olamaz . Acaba Türkiye nereye devrilmek isteniyor?" şeklinde konuştu.

Bu kararın siyasi bir karardır olduğunu savunan Sakık, "Yani kürtlerin demokratik zeminde kendilerini ifade etme önündeki engeller tamamen tıkanmıştır" dedi.

BEYAZ GAZETE