Sakık: Karar siyasi

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, “YSK'nın aldığı kararı siyasi buluyorum.” dedi.

Sakık: Karar siyasi
Milletvekili aday listeleri (Son Detaylar)

Milletvekili aday listeleri (Son Detaylar)

Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gülten Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etmesinin ardından, BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık, YSK’ya sert tepki gösterdi.

Habertürk ekranlarında yayınlanan, Yiğit Bulut’un modere ettiği Sansürsüz adlı programa telefonla katılan BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık, YSK’nın aldığı karara tepki göstererek, Türkiye’nin demokratik zemininin önüne engel koyulduğunu söyledi.
BDP’ye karşı ön yargılar olduğunu kaydeden Sakık, katıldığı canlı yayından şunları söyledi;

ÖN YARGILAR VAR
BDP’ye karşı ön yargılar var. Ama gerçekten bu ülkede bu ülkede birbirimizi anlamakta zorlanıyoruz. Biz YSK’ya giderek bağımsızlarla ilgili sorun var mı yok mu diye sorduk. Arkadaşlarımızın dosyalarını tek tek inceledik. Bize herhangi bir sorun olmadığı söylendi. Sadece Ağrı’da bir sıkıntımız olduğu söylendi. Ve bizde zaten bunu kabullendik. Ancak onun ötesinde ajanslara düşen haberler bizi şoke etti. Şu an milletvekilliği devam eden iki arkadaşımızın, Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin bu noktada yasaklanmasını anlakta güçlük çekiyoruz. Çünkü iki milletvekili arkadaşımızın dokunulmazlık zırhı devam ediyor. Ve bunlar vekillik yaptığı süre içinde herhangi bir mahkumiyetleri yok.

KARAR TAMAMEN SİYASİ
Leyla Zana ve Hatip Dicle ile ilgili karar 2009 yerel seçimlerinden önce aynı sürreci onlarla paylaşan Selim Sadak yasak kapsamına alınmadığı için belediye başkanı seçilmiştir. Yani Selim Sadak neyse Leyla Zana ve Hatip Dicle de odur. YSK’nın verdiği kararın tamamen siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu kararın altında hukuk yok, bu kararın altında geleceği inşa etmek yok. 2011 Haziran’ında bir yeniden Türkiye’de yeniden bir anayasanın yapılacağı bir dönemden bahsediliyor. Perki bu dönemde bütün antidemokratik uygulamalara rağmen baskılara rağmen yüzde 10’luk baraja rağmen, demokratik limiti zorluyor.

ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

Sorunu parlamentoda çözmek için bağımsız adaylar çıkarıyoruz, ancak YSK durumdan vazife çıkarıyor ve hukuksal dokularla oynanıp, yeniden Türkiye’yi bir çatışma ortamına doğru götürdüğünün bir işaretidir. Çünkü bu süreç geçmişte de yaşandı. 94’te de yaşandı bu süreç. Benimde içinde bulunduğumuz bir grup milletvekili, elimize kelepçe vurularak parlamentodan alınıp uzun yıllar bir ayrılık sürecini birlikte yaşadık. Şimdi Türkiye bu süreci yaşamak istiyor. Bir taraftan çözüm bir taraftan demokratik zeminin önüne engeller koyuluyor. Bunu anlamakta zorlanıyoruz.

DOKULARLA OYNANIYOR
Bu süreci değerlendireceğiz. Toplantı halindeyiz. Kararın siyasi bir karar olduğunu, bu kararın Türkiye’nin toplumsal dokularla oynanmaya yönelik bir karar olduğunu düşünüyorum.

BEYAZ GAZETE