Hsyk Üyesi Köroğlu: Türk Yargısının Değişime İhtiyacı Var

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Mehmet Kaya, kurula yönelik, gerek yargı camiasında gerekse toplumun değişik kesimlerinde büyük beklentiler oluştuğunu, bunlara cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Mehmet Kaya, kurula yönelik, gerek yargı camiasında gerekse toplumun değişik kesimlerinde büyük beklentiler oluştuğunu, bunlara cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

HSYK üyesi Ömer Köroğlu ise Türk yargısı olarak değişime yön veren devrimci düşüncelere ve fikirlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

HSYK‘nın, 2012-2016 yıllarını kapsayacak Stratejik Plan Durum Analizi çalışmaları kapsamında ilk çalıştayı, 11-12 Nisan 2011 tarihlerinde Ankara Kızılcahamam Hâkimevinde gerçekleştirildi. Çalıştaya, kürsüde görev yapan 14 hâkim ve savcının yanı sıra Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Türkiye Adalet Akademisi‘nden tetkik hâkimleri olmak üzere toplam 38 kişi katıldı. Çalıştayda, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı‘ndan tetkik hâkimleri Abdullah Aydın ve İsmail Aksel tarafından ‘Misyon ve Vizyon Bildirimi, İlke ve Değerler‘, ‘GZFT Analizi‘, ‘Amaç ve Hedefler‘ konularında sunum yapıldıktan sonra belirlenen konular üzerinde grup çalışmaları yapıldı.

Çalıştay kapsamında, öncelikle HSYK‘nın misyon ve vizyon bildiriminin ne olması gerektiği üzerinde grup çalışmaları yapıldı. Daha sonra GZFT analizi yapılarak Kurulun güçlü ve zayıf yönleri ile tehdit ve fırsatların neler olabileceği üzerinde duruldu. Son olarak Stratejik Plana konulabilecek temel amaç ve hedefler üzerinde çalışıldıktan sonra grup sunumları yapıldı.

Toplantıda bir açılış konuşması yapan Genel Sekreter Mehmet Kaya, HSYK‘ya yönelik gerek yargı camiasında gerekse toplumun değişik kesimlerinde çok büyük beklentilerin oluştuğunu belirtti. Kaya, bu nedenle iyi bir misyon bildirimi ile kendilerini ifade edip vizyonlarını olabildiğince geniş tutmaları ve beklentilere cevap vermeleri gerektiğini vurguladı.

"TÜRK YARGISININ DEĞİŞİME YÖN VEREN FİKİRLERE İHTİYACI VAR"

Toplantının birinci günkü oturumuna katılan HSYK üyesi İsmail Aydın, yapılan bu çalışmalarla HSYK‘nın önünün, dolayısıyla yargı camiasının önünün açılacağını ifade etti. Aydın, bu planın sadece bir kurum olarak HSYK‘nın değil, aynı zamanda tüm hâkim ve savcıların planı olması gerektiğini, bu nedenle hazırlanan Stratejik Planın tüm hâkim ve savcılara yol gösteren, Kurula ufuk açan bir plan olması gerektiğini vurguladı.

İkinci günün sonunda toplantıya katılan HSYK üyesi Ömer Köroğlu ise yeni HSYK‘nın göreve başlamasının üzerinden yaklaşık altı ayın geçtiğini hatırlatarak, biriken sorunlara katılımcı bir anlayışla çözümler üretmek için 16 yerde yaklaşık bin 600 hâkim ve savcının katılımı ile ‘Yargıda Durum Analizi Çalıştayları‘ yapıldığını, bu çalışmalar sonucu ciddi bir bilgi birikiminin oluştuğunu kaydetti. Stratejik Plan çalışmasının da tüm bu çözüm önerilerini formülize eden, yol haritası çizen bir belge olacağını dile getiren Köroğlu, Türk yargısı olarak değişime yön veren devrimci düşüncelere ve fikirlere ihtiyaç olduğunu, dünyadaki gelişmeleri hazmedip örnek bir yargı sistemi kurulması gerektiğini belirtti.

Toplantının sonunda katılımcılar, çalıştayın verimli geçtiğini, ancak daha geniş katılımlı, daha uzun süreli benzer çalıştayların, özellikle belli konulara odaklanan tematik çalıştayların yapılması gerektiğini dile getirdi.