Bilgisayar Ve Televizyon, Ailede Birlikte Zaman Geçirme Sürelerini Azalttı

Kayseri Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd.

Bilgisayar Ve Televizyon, Ailede Birlikte Zaman Geçirme Sürelerini Azalttı
Kayseri Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Doğan, teknolojinin gelişmesi ile birlikte, özellikle telefon, televizyon, facebook ve msn gibi iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla eşlerin ve çocukların birbirleri ile geçirdikleri nitelikli zamanın azaldığını söyledi. Doğan, bunun aile içi huzurunu kökünden sarstığını açıkladı.

    Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Sürekli Eğitim Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilen 150 saatlik sertifika program eğitimini başarı ile tamamlayan kursiyerler, ‘aile danışmanı‘ sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

    Törende konuşan Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Doğan, Kayseri gibi bir ilde bile geçen yıl 4 bin 500’e yakın boşanma davasının açıldığını, genel olarak bir boşanma davasının 6 ay ile 1 yıl sürdüğü düşünüldüğünde bu süreçte profesyonel kişilerin bu ailelere ve çocuklarına yardımcı olabileceklerini belirtti. Doğan, Avrupa ve Amerika’da boşanma davası için başvuran çiftlerin öncelikle en az 7–8 seanslık bir aile danışmanlığı yardımı almaları için profesyonel kişilere yönlendirildikten sonra boşanma sürecinin işletildiğini belirtti.

    Hem evlilik öncesi, hem evlilik süreci hem de boşanma sürecinde mutlaka aile eğitimi ve danışmanlık hizmetlerinin sürdürülmesi gerektiğini anlattı.

    Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Doğan, devletin bu alanda ciddi politikalar geliştirmezse ilerde toplumsal tramvaların daha da artabileceğini vurguladı.

    Bireyselleşmenin ve teknolojinin özellikle telefon, televizyon ve facebook, msn gibi iletişim araçlarının yaygınlaşması ile eşlerin ve çocukların birbirleri ile geçirdikleri nitelikli zamanın azaldığını, bunların ise aile içi huzuru kökünden sarstığını dile getirti.

    Doğan, şu bilgileri verdi: “Karı-koca boşanırken sadece yaşadıkları evi terk etmiyorlar. O evi birbirlerinin ve çocuklarının başına yıkarak bir enkaz haline getirerek terk ediyorlar. Her evliliği kurtarmanın bir yolu vardır. Yeter ki insanlar bunu sırf ‘denedik olmadı’ demek için değil gerçekten alanında uzman kişilerden yardım alarak bunu denesinler. Farkını mutlaka göreceklerdir.”

    Hüseyin Doğan, en kötü ailenin boşanmış aileden daha iyi olacağını ancak bazen boşanmaların da kaçınılmaz olduğu durumların olabileceğini bu durumda ise bireylerin bundan sonraki yaşamlarını nasıl sürdürebilecekleri ve çocuklarına en az zararı verecek şekilde nasıl boşanabilecekleri konusunda yardım almaları gerektiğini söyledi.

    Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım ise, kursun açılmasına hizmet edenleri kutlayarak, bir milyonluk Kayseri‘nin diğer şehirlere oranla çok huzurlu bir şehir olduğunu, bu tür programların sayesinde şehirdeki huzur ve refah düzeyinin daha da artacağını vurguladı.

    Kayseri Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHCEK) İl Müdürü Şahin Ertarhanacı da, SHÇEK’lerdeki çocukların parçalanmış ve boşanmış aile çocukları olduğunu, bu çocukların genel olarak tüm sorunlarının altında yatan nedenlerin ailelerden kaynaklandığını bu alanda yapılması gereken ciddi çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

    Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Doğan, programdan mezun olanların ilgili yönetmelik çerçevesinde özellikle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğüne bağlı aile danışma merkezlerinde hem de özel aile danışma merkezlerinde ‘aile danışmanı‘ olarak çalışabilme ve aile danışma merkezi açabilme hakkı elde ettiklerin hatırlattı.

    Programın en temel düzey olduğunu belirten Doğan, kursun ikinci ve üçüncü düzeylerinin ilerleyen tarihlerde açılacağını sözlerine ekledi. Daha sonar kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi.