Alerjik Rinit Yaşamda Kaliteyi Düşürüyor

Özel İmperial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Uğur Embiye Özgür, hayatı tehdit etme özelliği olmayan ancak insanların yaşam kalitesini belirgin şekilde bozan ‘alerjik rinit’in toplumda sık görülen alerjik hastalıkların en önemlilerinden biri olduğunu söyledi.

Alerjik Rinit Yaşamda Kaliteyi Düşürüyor
Toplumun hiçte küçümsenemeyecek bir bölümünde rastlanan ve son derece yaygın olarak görülen alerjik rinit hakkında bilgiler veren Dr. Uğur Embiye Özgür, hastalığın burun mukozasının alerjik nedenli iltihabından kaynaklı olduğunu belirtti. Dr. Özgür, ”Alerjik rinit, özellikle alerjik yatkınlığı olan, atopik diye adlandırılan kişilerde görülür. Hastalığın başlama yaşı genellikle küçük yaşlarda olmakla birlikte, ileri yaşlarda da başlayabilir. Çoğunlukla ömür boyu devam etmekle birlikle, ileri yaşlarda şiddeti azalabilir. Hastalık genellikle alerjik konjoktivit(göz nezlesi), alerjik sinüzit veya astımla birliktelik gösterebilir” dedi.

Günlük hayatta alerji nedeni olabilecek birçok alerjen ile karşılaştığımızı belirten Dr. Özgür “Yiyecekler, havada uçuşan polenler, ev tozları, hayvan tüyleri, giyecekler, takılar, kimyasallar daha bir çok şey alerji etkeni olabilir. Alerjik reaksiyon kişiye özel bir durumdur. Farklı kişiler farklı maddelere, değişik alerjik reaksiyonlar gösterebilirler ya da hiç reaksiyon göstermeyebilirler. Alerjiye yatkınlık kalıtsaldır ve bunda genetik faktörler rol oynar” diye konuştu.

Dr. Özgür, alerjik rinit belirtileri ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, kaşıntı, geniz akıntısı, boğazda gıcık, kronik öksürük, orta kulakta basınç problemleri sayılabilir. Alerjik kişilerde alerjik olmayan kişilere göre daha çok sinüzit, burunda et büyümesi, astım ve cilt reaksiyonları görülür. Alerji yakınmaları bazı kişilerde bütün bir gün boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösterir . Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde ortaya çıkan mevsimsel alerjik rinit olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Buna en sık neden olan alerjenler çim, ağaç ve yabani ot polenleridir.”

Alerjik şikayetlerin yoğun olarak görüldüğü bu mevsimde yatkınlığı olan kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini belirten Dr. Özgür, şikayeti olanların mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini belirtti. Dr. Özgür, ”Allerjik rinit tanısı konulan hastaların tedavisi uzun bir sürede ancak mümkün olabilmektedir. En az 3 ay süren bu tedavi 1 yıla kadar uzayabilmektedir. Tedavi yeterli olmazsa aşı uygulamasına geçilmektedir. Bu nedenle hastalık ciddiye alınmalı özellikle alerji yapabilecek sebeplerden uzak durmaya çalışılmalıdır” uyarısında bulundu.

Kaynak: İHA