Taha Akyol 'Abdullah Gül'den teklif aldım'

TRT Haber'de yayınlanan “İnci Ertuğrul ile Haber Tadında”, başta AK Parti'nin seçim beyannamesi olmak üzere gündemde öne çıkan başlıkları, Milliyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol ile değerlendirdi.

Usta gazeteci, Başbakan Erdoğan’ın Başkanlık sistemini istediğini ancak bunun Türkiye’ye uygun olmadığını söyledi. “Başkanlık sitemi, fevkalade zor bir ameliyattır” diyen Akyol, “Bu, ‘Türkiye’ denilen insanı aynı anda hem kalp hem ciğer hem de böbrek ameliyatına sokmaktır” dedi.

Taha Akyol, Abdullah Gül’ün AK Parti’nin kuruluş döneminde kendisine partinin kurucu üyeliğini teklif ettiğini ancak kendisinin bunu reddettiğini de söyledi. Akyol, “bana nasıl bir sıfat, nasıl bir mevki ve yetki istersem olabileceğini söyledi” dedi.

Türk basınının duayen ismi, 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla politikacılara da mesaj verdi. “Özal, sağlıklı olmayan bir zemine rağmen Türkiye’de 4 eğilimi birleştirdi” dedi.

***

TAHA AKYOL’DAN BAŞKANLIK SİSTEMİNE İLGİNÇ BENZETME

Milliyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol, programda, İnci Ertuğrul’un başta AK Parti’nin seçim beyannamesi olmak üzere gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Akyol, beyannamede, yer almayan ancak bir süredir Başbakan’ın dile getirilmesiyle tartışılan “Başkanlık Sistemi”ne ilişkin ilginç bir benzetme yaptı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ, TÜRKİYE DENİLEN İNSANIN AYNI ANDA BİR ÇOK AMELİYATA YATIRILMASIDIR

Türk basınının duayen ismi, Başkanlık siteminin Türkiye’ye uygun olmayacağı görüşünde… Peki neden? Akyol, bunu verdiği çarpıcı bir örnekle anlattı. Taha Akyol şöyle dedi.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 6 binden fazla kanununda içinde ‘bakanlık’ geçen tüm kanunları değiştirmek gerekecektir. Çünkü başkanlık sisteminde bakanlar olmaz, bakanlar kurulu olmaz. Ayrıca il idaresi kanununun belediyeler ve yargı ile ilgili kanunların değişmesi gerekecektir. Türkiye; bütün kültürüyle parlamenter sisteme alışmıştır. Bu alışkanlıkların değiştirilmesi kanunların değiştirilmesinden zordur. Başkanlık sistemi, Türkiye denilen insana aynı anda hem kalp, hem ciğer hem de böbrek ameliyatı yapılması demektir. Olmaz”

TAHA AKYOL’DAN GÜNÜMÜZ SİYASETÇİLERİNE TURGUT ÖZAL HATIRLATMASI

Taha Akyol, 18’inci ölüm yıldönümü dolayısıyla 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın siyasetçi kimliğine dair de bazı hatırlatmalarda bulundu. Özal’ın ezber bozan yanına vurgu yapan Akyol, günümüz siyasetinin O’nun hayatından bazı referanslar almasının yararlı olacağını söyledi.

ESAS MİLLİ BİRLİK PROJESİ TURGUT ÖZAL’INKİYDİ

Akyol şöyle konuştu: “Bugünkü liderlere, politikacılara Turgut Özal’ın bir özelliğini referans olarak vermek isterim. Turgut Özal 4 akımı birleştirmişti. Turgut Özal ‘4 akım’ derken; daha 3 yıl önce Türkiye kutuplaşmış, sağ-sol deyip birbirini öldürüyordu. Bu kadar kutuplaşmış bir topluma ‘4 akımı birleştiriyorum demek çok önemlidir. Kendisi milliyetçi sağdan oy aldığı halde zaman zaman Dev-genç ile bir arada olmuş insanları da almıştır. Esas Milli Birlik projesi Turgut Özal’ın bu projesidir. Başarılı olamayışının nedeni zamanının müsait olmamasıdır.(…) Keşke Turgut Bey, partisini kurduğunda, 2002’de AK Parti’nin kurulduğu dönemdeki gibi sağlam ortam olsaydı. ANAP devam ederdi”

TAHA AKYOL’A AK PARTİ’DEN TEKLİF

Taha Akyol, bir soru üzerine siyasetçiliğin aslında çok zor olduğunu kendisine defalarca teklif gelmesine rağmen reddettiğini dile getirdi. Turgut Özal, Tansu Çiller, -Namık Kemal Zeybek aracılığıyla- ve Mesut Yılmaz’dan milletvekilliği teklifi aldığını belirten Akyol, AK Parti’nin kurulduğu dönemde, Abdullah Gül’ün kendisini telefonla arayarak partiye katılmasını teklif ettiğini söyledi.

“NASIL BİR SIFAT, NASIL BİR MEVKİ NASIL BİR YETKİ…”

Milliyet Gazetesi Yazarı, o süreci şöyle anlattı:

“Abdullah Bey, bana partinin kuruluş döneminde, partinin kurucuları arasında yer almayı teklif etti. Bana ‘nasıl bir sıfat, nasıl bir yetki ve mevkis istiyorsan olur’ dedi. Ben de reddetim. O’na gerekçelerimi de ayrıntılarıyla anlattım”

Moral haber