Köy Enstitüleri 71 Yaşında

Köy Enstitüleri‘nin kuruluşunun 71. Yıldönümü, Nilüfer Kent Konseyi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Bursa Şubesi tarafından Misi‘de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Köy Enstitüleri 71 Yaşında
Misi Meydan‘ında gerçekleştirilen 71. yıl buluşmasına, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Prof. Dr. Mümtaz Soysal‘ın yanı sıra dernek üyeleri de büyük ilgi gösterdi. Başkan Bozbey, Anadolu aydınlanmasına büyük katkıda bulunan ve Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim projesi olarak tarihe geçen Köy Enstitüleri‘nin önemine değinerek, “Köy Enstitüleri aydınlanma felsefesinin başlangıcıydı. Ne yazık ki o dönemde kısa süre içerisinde hemen kapatıldı. Bu kapanış da Türkiye‘nin karanlığa giden sürecinin başlangıcı oldu. O yıllarda müthiş bir eğitim planlaması olmuş ve maalesef yararlanılmadan önü kesilmiş” dedi.

Prof. Dr. Mümtaz Soysal da Köy Enstitüleri‘nin önemine dikkat çekerek, “Maalesef Köy Enstitüleri kapatılarak Türkiye‘nin eğitimine darbe vurulmuştur. Cumhuriyetimizin 100. yılı aydınlığın asrı demektir. 2023 yılına bizler gururla girmeliyiz. Bizler her geçen gün kendimizi daha güçlü hissetmeliyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Çok Sesli Korosu ve Türk Halk Müziği Korosu‘nun konserleri büyük alkış alırken, Uludağ Üniversitesi halk Dansları Topluluğu‘nun gösterileri de etkinliğe renk kattı.

Kaynak: İHA