Duhok Üniversitesi Öğretim Üyesi Sait: Nursi’Nin Kıymetini 50 Yıl Sonra Anladık

Diyarbakır’da düzenlenen ‘Molla Said-i Nursi Konferansı’na katılan Kuzey Irak Duhok Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.

Diyarbakır’da düzenlenen ‘Molla Said-i Nursi Konferansı’na katılan Kuzey Irak Duhok Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Azad Sait, Kürtler olarak Üstad Bediüzzaman’ın değerini 50 yıl geçtikten sonra anlayabildiklerini söyledi. Sait, “Bugüne kadar Feqiyê Teyran, Ahmedê Xanî gibi Kürt alim ve düşünürler için çok etkinlik yaptık. Ama biz Kürtler olarak Üstad Bediüzzaman’ın kıymetini anlayamadık. İlk kez vefatının 50’inci yılında bir anma töreni düzenledik.” dedi.

    Dicle Fırat Diyalog Grubu tarafından düzenlenen Molla Saidî Nursi El Kürdi Konferansı, Kaplan Düğün Salonu’nda yapıldı. Konferansa Türkiye ve Kuzey Irak’tan çok sayıda Kürt düşünür ve akademisyenin yanı sıra Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, KADEP Diyarbakır İl Başkanı Civan Roj, Irak Kürdistan İslami Cemaati Genel Başkanı ve Parlamenter Ali Bapir, Duhok Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölük Başkanı Prof. Dr. Adil Hasan Cemil, Med Zehra Vakfı Başkanı M.Sıddık Şeyhanzade, Yazar Altan Tan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Konferans Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını anlatan filmin izlenmesi ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Dicle Fırat Diyalog Grubu Genel Başkanı Muhittin Batmanlı, Diyarbakır’ın peygamber ve sahabeler kenti olduğunu ifade etti. Batmanlı, Kürt din alimleri gibi Kürt bölgelerinde yatan değerli zatlara da gerekli değerin verilmesini söyledi. STK’ların ölen insanlar için sürekli toplanıp açıklamalarda bulunduklarını hatırlatan Batmanlı, bu duyarlılığın ölen Müslümanlar için gösterilmediğini kaydetti.

"ÜSTADIN KIYMETİNİ 50 YIL SONRA ANLADIK"

Konferansa konuşmacı olarak katılan Duhok Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Azad Sait, doçentlik tezini üstadın hayatı ve mücadelesi üzerine yaptığını hatırlatarak, Kürtler olarak üstadın kıymetini 50 yıl sonra anlayabildiklerini söyledi. Sait, “Bugüne kadar Feqiyê Teyran, Ahmedê Xanî gibi Kürt alim ve düşünürler için çok etkinlik yaptık. Ama biz Kürtler olarak Üstad Bediüzzaman’ın kıymetini anlayamadık. İlk kez vefatının 50’inci yılında bir anma töreni düzenledik. Orada bunu dile getirdim.” diye konuştu.     

    Üstad’ın İstanbul’a gittiğini, ancak Kürtleri kulak arkası etmediği için Van’a döndüğünü hatırlatan Sait, “Doğuda üniversite kurulması için gayret gösterdi. Müslümanlar için büyük çalışma yaptı ve onları umutlandırdı. Çok cesaretliydi, Rusya’da ordu komutanı kendisinden özür diledi, Ankara’da namaz kılmayan milletvekillerini uyardı. Üstad’ın eserleri bugüne kadar 50 dile çevrildi ve okunuyor. O dünya menfaati değil, insanların mutluluğu için gayret gösterdi.” ifadelerini kullandı.

BDP’Lİ BAŞKAN VEKİLİ SAYAR: BEDİÜZZAMAN VEFAT ETTİĞİNDE AİLECEK AĞLADIK

Konferansta konuşan Diyarbakır Sur Belediye Başkan Vekili Reşit Sayar ise küçüklüğünde büyüklerinin sürekli üstadın kitaplarını okuması için nasihatlerde bulunduğunu anlattı. Said Nursi öldüğünde 6 yaşında olduğunu belirten Sayar, “O gün daha ilkokula başlamamıştım. Eve geldiğimde büyük bir yas vardı. Herkes üzüntülü bir şekilde oturmuştu. Babam da ağlıyordu. Annemden yemek istedim. Annem bana ‘Üstad ölmüş sen yemek derdine düşmüssün’ dedi. Bunu hiç unutamıyorum. Burada otururken kaç kez ağlamak istedim. Ama kendimi tuttum. Buradakiler şüphesiz üstadı anarken onun mezarının olduğu yerin de kendilerine söylenmesini istiyor.” ifadelerini kulandı.

    Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel ise bugün Şeyh Sait mücadelesi ve Said Nursi gibi değerlerin yok sayılmak istendiğini belirterek, Kürtlerin tarihi ve zenginliğinin yok sayıldığını iddia etti.