Çin’Li Tur Operatörleri Gümüşhane’De

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) organizasyonu ile Gümüşhane’ye gelen 33 Çinli tur operatörü Karaca Mağarası’nı gezerek, kent merkezinden el işlemesi gümüş eserleri satın aldı.

Toplam 5 günü kapsayan Doğu Karadeniz turu kapsamında Gümüşhane’ye gelen heyet Vali Enver Salihoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ve DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım’la birlikte dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarası’nı gezdi.

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan mağarada ilk olarak rehberler tarafından tur operatörlerine mağaranın oluşumu ve fiziksel özellikleriyle ilgili bilgiler verildi. Mağarada bir süre gezen, hem mağarayı hem de birbirlerini fotoğraflayan heyet daha sonra mağara tesislerinde bir süre dinlendi. Burada kendilerine ikram edilen pestil, köme ve kuşburnu suyunu içen Çinli tur operatörleri de yanlarında getirdikleri şilt ve yeşil çayları Vali Salihoğlu ve GTSO Başkanı Akçay’a hediye etti.

Burada tur operatörlerine hitaben yaptığı konuşmada Gümüşhane’nin tarihi ve turistik özellikleri hakkında bilgi veren Vali Enver Salihoğlu, Gümüşhane’nin Türkiye’nin en küçük illerinden birisi olmasına karşın çok eski tarihi olan bir il olduğunu söyledi.

Vali Salihoğlu, Gümüşhane’nin genel olarak dağlık bir il olduğunu, topraklarının dörtte birinin kaya olmasına karşın dünyaca ünlü Karaca Marağasının da bu kayaların bir eseri olduğunu belirterek, “İl genelinde daha az oluşumları olan 25 mağaramız bulunuyor. Şelalerimiz, Avrupa’nın en yüksek ağaçlarını barındıran ormanlarımız var, 3 bin 300 metre yükseklikte göllerimiz var, kayak merkezlerimiz var. Ancak konaklama tesislerimizin henüz yeterli sayıda olmaması dolayısıyla çok sayıda ziyaretçimiz olmuyor. Bu mağaramızı her yıl 50 binden fazla insan ziyaret ediyor. Türkiye’nin en bilinen birkaç mağarasından birisi” diye konuştu.

“ÇİNLİLER ÇOK FAZLA, DAHA ÇOK GELSİNLER”

Gümüşhane’de tarihin her döneminde farklı din ve ırklara mensup insanların bir arada hoşgörü içinde yaşadıklarını vurgulayan Vali Salihoğlu, Çin’in seçkin grubunu Gümüşhane’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çinliler çok fazla, daha çok gelsinler.” dedi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise, tur programının 5 günü kapsadığını, 33 tur operatörünün bölgedeki 3 ili gezdikten sonra Trabzon’da bütün yetkililer, sivil toplum kuruluşları ve turizm acentelerin katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağını söyledi. Çin’in kendileri için önemli bir Pazar olduğunu kaydeden Kaldırım, “Çin şuanda dünyada turizme en çok para harcayan ülkelerden 4.sırada yer alıyor. Zenginleşen bir halkı var ve gezmeyi çok seviyorlar. Bizim için şöyle bir avantajları var; yapılan bilimsel bir araştırmada Çinli turistlerin yüzde 90’ının tercihi doğa, tarih, kültürü içinde barındıran alternatif turizm. Dolayısıyla bizim bölgenin Çinli ve Uzakdoğulu turistlere sunacağı büyük bir potansiyel var. Gerek turizm ateşeliği, gerek turizm operatörleri ile irtibat kurarak kısa sürede bu organizasyonu gerçekleştirdik” dedi.

“İLK ETAPTA HEDEF 5 BİN TURİST”

Çin‘den gelen operatörlerin hedeflerinin ilk etapta 5 bin turisti bölgeye göndermek olduğunu, daha sonra buraları gelip gördükçe turist sayısının katlanarak artmasını beklediklerini ifade eden Kaldırım, "Bizim yerel işletmelere ve sivil toplum kuruluşlarına şu mesajı vermek istiyorum: Çinlilerin gittikleri yerlerde birinci önceliği güvenlik. İkinci kaldıkları yerlerin ve yediklerinin kalitesine çok önem veriyorlar. Üçüncü olarak ta temizliğe, çevreye çok önem veriyorlar. Bu altyapı ve kaliteyi arttırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Turizm alanında sadece Çin pazarı ile ilgilenmediklerini, Uzakdoğu ve Ortadoğu ile de ilgilendiklerini kaydeden Kaldırım, gelecek ay Dubai ve Suudi Arabistan’a gideceklerini söyledi. Suudi Arabistan‘ın Riyad şehrinde araplara tanıtım yapmak için bir “Karadeniz Gecesi” düzenlemeyi düşündüklerini dile getiren Kaldırım, şöyle konuştu: "Öncelikli hedefimiz Uzakdoğu ve Ortadoğu. Ama ABD ve Avrupa’ya da tanıtımımızı devam ettireceğiz. Olabildiğince bölgenin turizm potansiyelini ulusaldan ziyade uluslar arası arenada tanıtmaktan yanayız. Çok sayıda ülke ile vizelerin kalkması ve giriş-çıkışların rahat olmasının bölgemize çok önemli katkıları olacağını düşünüyorum."

Karaca Mağarası’nın ardından Gümüşhane kent merkezine giden Çinli tur operatörleri, burada el işlemesi gümüş ürünleri satan mağazaya girerek çok sayıda hediyelik eşya satın aldı.

Kaynak: İHA