İddialı filmler ödüllendirildi

30. İstanbul Film Festivali'nde jüriler iddialı filmleri ödüllendirdi.

İddialı filmler ödüllendirildi
Altın Lale Uluslararası Yarışma'da mutlu sona, Mısır'daki devrimin ayak seslerini anlatan Mikrofon filmi ulaştı. Altın Lale Ulusal Yarışma'ya da Tayfun Pirselimoğlu'nun yönettiği Saç filmi, üç ödül alarak damga vurdu. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün düzenlenen kapanış törenine katılım yoğundu. Saat 20.30'da artık heyecan doruktaydı. Reha Erdem başkanlığındaki ulusal yarışma jürisi Saç'ı Altın Lale Yılın En İyi Filmi ödülüne değer görürken, filmin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu da Altın Lale Yılın En İyi Yönetmeni ödülünü kazandı. Filmin kadın oyuncusu Nazan Kesal ise en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. Ulusal yarışmada öne çıkan bir diğer film ise, 90'lı yıllarda Diyarbakır'da öldürülen gazetecileri anlatan Press oldu. Film ana jüri tarafından jüri özel ödülüne değer görüldü. Sinema yazarlarından oluşan FIPRESCI jürisinin tercihi de Press'ten yana oldu. Sinemada İnsan Hakları Yarışması'nda de yer alan Press, bu yarışmadan da jüri özel ödülü alarak festivalde üç ödülün sahibi oldu.

PRESS'E ÜÇ ÖDÜL

Seyfi Teoman'ın Altın Ayı adayı filmi Bizim Büyük Çaresizliğimiz filmi Altın Lale Uluslararası Yarışma'da Faydalı Hayat filmi ile jüri özel ödülünü paylaşırken, ulusal yarışmada da en iyi görüntü yönetmeni ödülünün sahibi oldu. Film, uluslararası yarışmada seyirci oylarıyla belirlenen Radikal Halk Ödülü'nü kazanarak festivali üç ödülle kapattı. Ulusal Yarışma'nın iddialı filmlerinden Atlıkarınca ise ana jüriden en iyi müzik ödülünü alırken, Radikal Halk Ödülü'nü kazandı. Festivalin özgün yarışmalarından Sinemada İnsan Hakları yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE'i ise Juanita Wilson'un yönettiği Yokmuşum Gibi filmi kazandı. Böylece ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüriler, iddialı filmlerin çoğunu ödüllendirerek herkesin festivalden mutlu ayrılmasını sağladı.

Zarflar karıştı!

Ulusal Yarışmada, Radikal Halk Ödülü Press'e verildi. Ama asıl kazanan Atlıkarınca'ymış. Bunu, tören bitince anladık. Meğer zarflar karışmış. Törenden sonra Press'in yönetmeni Sedat Yılmaz'dan ödül alınarak, Atlıkarınca'nın yönetmeni İlksen Başarır'a teslim edildi. Törenden sonra İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ise böyle bir hatadan dolayı çok üzgün olduklarını, bu hatanın güzel geçen bir 30. yılın nazar boncuğu olduğunu söyledi. nÖdül töreninde sahneye en çok Press filminin yönetmeni Sedat Yılmaz çıktı. Her seferinde de söyleyecek bir sözü vardı. Sinemada İnsan Hakları yarışmasından (Ulusal Yarışma) aldığı Jüri Özel ödülünü, Gündem gazetesinde çalışan ve 1992'de öldürülen gazeteci Yahya Orhan'a ithaf etti.
Gecenin sunucusu Memet Ali alabora öyle bir pot kırdı ki, seyirciler kıkır kıkır gülmekten kendini alamadı. Bu kıkırdamanın sebebi Alabora'nın Bizim Büyük Çaresizliğimiz filminin yönetmeni Seyfi Teoman'ı Seyfettin Doğan olarak anons etmesiydi. Seyfi Teoman sahneye çıktığında ise Emek sinemasını gündeme getirdi ve bütün sinemaseverleri bugün saat 18.30'da İstiklal Caddesi'nde yapılacak yürüyüşe davet etti.

Uluslararası Yarışma

* Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü: Mikrofon / Microphone (Ahmad Abdalla)
* Jüri Özel Ödülü: Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Seyfi Teoman) ve Faydalı Hayat /A Useful Life (Federico Veiroj)
* FIPRESCI Ödülü: İmkansızın Şarkısı / Norwegian Wood (Tran Anh Hung)
* Radikal Halk Ödülü: Bizim Büyük Çaresizliğimiz

Ulusal Yarışma

* Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi: Saç (Tayfun Pirselimoğlu)
* Altın Lale Yılın En İyi Yönetmeni: Tayfun Pirselimoğlu - Saç
* Jüri Özel Ödülü: Press (Sedat Yılmaz)
* FIPRESCI Ödülü: Press (Sedat Yılmaz)
* En İyi Kadın Oyuncu: Nazan Kesal - Saç
* En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Mekin - Görünmeyen
* En İyi Senaryo: Belma Baş - Zefir
* En İyi Görüntü Yönetmeni: Birgit Gudjonsdottir - Bizim Büyük Çaresizliğimiz
* En İyi Müzik: Ahmet Kenan Bilgiç - Atlıkarınca
* Radikal Halk Ödülü: Atlıkarınca

Sinemada İnsan Hakları Yarışması

* Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE: Yokmuşum Gibi / As If I'm Not There (Juanita Wilson)
* Jüri Özel Ödülü: Press (Sedat Yılmaz)